Az addiktológus

Az alkohol- és drogproblémákkal küzdők, vagy épp a videójátékfüggők az addiktológus szakorvostól kaphatnak lelki és gyógyszeres segítséget.

 

Az addiktológia szenvedélybetegségekkel foglalkozó tudomány, az addiktológus pedig szenvedélybetegekkel foglalkozó szakember. A szakterület nem csak a "hagyományos" függőségeket, mint az alkohol, cigaretta, vagy drog kezeli, de azokat is, akik például a videójátékról, a televízióról, vagy épp a munkáról nem tudnak lemondani.

 

Ha nem tud lemondani róla...

Szenvedélybetegségek (addiktológiai kórképek) fogalmába tartoznak azok a magatartászavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba. Ezektől a kémiai szerektől: alkohol, cigaretta, drog, nyugtatók, altatók, kávé, rendszeres használata során függőség (dependencia) alakul ki. A személy nem tud lemondani e szerek használatáról akkor sem, ha a szer fogyasztását környezete ellenzi vagy tiltja. Megváltozik az egyén közérzete, hangulata, magatartása - azaz átalakítja a személyiséget.

Mint dr. Peti Erzsébet addiktológus a HáziPatika.com-nak elmondta, hozzá első sorban alkoholproblémákkal fordulnak betegek, túlnyomó részt olyanok, akik maguk határozták el, le akarnak szokni. A szakember hozzátette: ha valaki a család nyomására keresi fel az addiktológust, de ő maga nem akar valójában leszokni, az szinte reménytelen helyzet.

Így dolgozik az addiktológus

Ha a beteg addiktológus segítségét veszi igénybe, legelőször a függőség lelki okát, a pszichés hátteret tárják fel. Ezzel együtt - laborvizsgálatok segítségével - az esetleges testi károsodást is feltérképezik, majd ha ez szükséges, más szakorvosokat is bevonnak a kezelésbe.


A kezelés első lépése a páciens segítése abban, hogy "tiszta" tudjon maradni. "A megvonási tüneteket kell kezelni, például a megvonást, sóvárgást csökkentő gyógyszerekkel, illetve ezzel párhuzamosan a szervi károsodásokkal is foglalkozni kell. Alkoholfüggők esetében például a vitaminpótlás, vagy a májproblémák gyógyítása a feladat" - mondta dr. Peti Erzsébet.

A következő lépés az elért absztinencia megtartása. Egyfelől pszichoterápiával, a pszichés tényezők feltárásával támogatja az addiktológus szakember a beteget, de bizonyos esetekben - ha valami pszichés betegség áll a háttérben - gyógyszeres kezelést is elrendelhetnek.

Névjegy: Dr. Peti Erzsébet

1977-ben végzett a Semmelweis Egyetemen. Hosszú szakmai gyakorlata során először kórházi osztályokon (pszichiátriai és addiktológiai osztályokon), majd a járóbeteg-ellátásban pszichoterápiás ambulancia, pszichiátriai és addiktológiai gondozóban is dolgozott.
 
Házipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr424907816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása