Fotó: Lougedo

Viszonylag gyakran kapcsolódnak a kreativitáshoz mentális betegségek, a svéd Karolinska Egyetem kutatói szerint különösen az írók fogékonyak az ilyen rendellenességre.

A kreatív szakmák közül az íróknál fordul elő leggyakrabban szorongás, és náluk a legnagyobb a bipoláris zavar, skizofrénia vagy depresszió kialakulásának kockázata. Sőt a kutatók szerint nagyobb arányban nyúlnak kábítószerhez is, továbbá közöttük kétszer nagyobb az öngyilkosság aránya is az átlagos lakossági statisztikához viszonyítva. Rajtuk kívül azonban a táncosok és a fotósok is veszélyeztetett kategóriába tartoznak, és valószínűbb, hogy valamilyen pszichés problémával küzdő rokonuk legyen: például anorexiás vagy autista.

Lehet pozitív oldala is

Dr. Simon Kyaga, a kutatás vezetője hozzátette, hogy ez ugyanakkor más megvilágításba is helyezte ezeket a betegségeket, hiszen lehetnek pozitív oldalai is. Egy mániás depressziós vagy autista rendelkezhet azzal az elszántsággal vagy kreativitással, amely segítségével zseniális műveket hozhat létre. Virginia Woolf, a huszadik század egyik legzseniálisabb írója, aki többek között a Saját szoba és a Világítótorony szerzője, szintén depresszióban szenvedett. Állapota végül olyannyira súlyossá vált, hogy öngyilkos lett. De szintén depresszióban szenvedett például Hans Christian Andersen, és Ernest Hemingway is, utóbbi végül egy puskával vetett véget az életének.

Minden negyedik embernél diagnosztizáltak valamilyen mentális egészségügyi problémát

"A pszichiátriában és az orvostudományban hagyományosan fekete-fehér állapotként tekintenek ezekre a betegségekre, és a kezelésekkel igyekeznek minden morbid tünetet eltávolítani" - fűzte hozzá a szakember. Dr. Kyaga szerint ezért a kezelőorvossal közösen kell dönteni a terápiáról, hogy mit kezeljenek, és milyen áron. Egy bipoláris zavarral küzdő személy például jó munkaerő lehet a kreativitást igénylő szakmákban, de az is lehet, hogy eleve az ilyen emberek vonzódnak jobban az ilyen pályákhoz.

A kutató azonban felhívta arra is a figyelmet, hogy ne "romantizáljuk túl" a mentális problémákkal küzdő embereket. Túl gyakran ábrázoljuk őket ugyanis " meg nem értett zseniként", holott az utóbbi években minden negyedik embernél diagnosztizáltak valamilyen mentális egészségügyi problémát. A tanulmány a Journal of Psychiatric Research oldalain jelent meg.

Medipress

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr734875988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása