Megjelentek a boltok polcain az elrettentő fényképpel ellátott cigarettásdobozok. A leszokást segítő szakember szerint nincs visszatartó erejük, az áremelésnek viszont van.

 

– Nem akkor kell nemet mondani egy lánynak, amikor már meztelenül fekszik előtted. Meg kell előzni a bajt, jelezni kell, hogy nem vágysz rá – ezzel a hasonlattal érzékeltette az immár 7 éve „tiszta" Zoltán, hogyan kell leszokni a dohányzásról.

Nem használnak a morbid képek, az árcímke annál inkább. Fotó: Frank Yvette
Nem használnak a morbid képek, az árcímke annál inkább. Fotó: Frank Yvette


Szerinte tehát fel kell készülni azokra a helyzetekre, amikor az ember rágyújtana a nap folyamán. Leszokott emberként azt mondja, a nemrégiben megjelent cigisdobozok, amelyekre elrettentő fényképeket tettek, valójában nem hatásosak. Egy szenes tüdő vagy a sárga fogak nem riasztanak el senkit, hiszen a dohányos pontosan tudja, így fog járni.

Évente 30 ezren

Nagy Katalin elmondta, Magyarországon évente körülbelül egy kisvárosnyi ember hal meg tüdőrákban, mintegy 30 ezren, ezzel vezetjük is a világranglistát. A magyar emberek egyharmada dohányzik, napi egy doboz cigaretta elszívása hatszorosára növeli a szívroham kockázatát.

Egyetért ezzel a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum munkatársa, Nagy Katalin, leszokást segítő szakember, bár szerinte preventív hatásai lehetnek a képeknek. Ő inkább a személyes kezelésben, terápiában hisz.

– A Drogcentrumban a napokban indult el kezelésünk. Egyénileg vagy csoportos formában foglalkozunk dohányosokkal – magyarázta a szakember. Függőket fogadnak, akik valamiért eljutottak odáig, hogy leszokással próbálkozzanak. Az első találkozón megbeszélik a leszokás okát, majd a legjobb módszert. Ezután együtt kijelölik a függetlenség napját, azt a momentumot, amikor lerakják a cigit.

– A statisztikák igazolják, hogy 100-ból mindössze 4 embernek sikerül külső segítség nélkül, teljesen önmagától leszoknia. Nálunk is van egy második fázis, a gyógyszeres kezelés – mondta a szakember. Szerinte egyénenként változik, de a függetlenség napja után általában egy év elteltével lehet azt mondani valakiről, hogy leszokott. – Mi sem tudunk csodát tenni, csak segíteni a leszokás fázisait – hangsúlyozta. – Ha a szenes tüdőnek, sárga fogaknak nincs is különösebb meggyőző ereje, az áremelésnek általában van. Szerintem a jövő évi drágulások után sokan akarnak majd leszokni.

drogcentrumszeged - Horváth Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr374892879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása