Az alkoholizmus veszélyesebb a nőkre 

 

Egy német tanulmány szerint a nőket jobban veszélyezteti a mértéktelen alkoholfogyasztás, mint a férfiakat. Sok esetben már az elvonókúra sem segít; a statisztika azt mutatja, hogy itt a legmagasabb az alkoholisták halálozási aránya.

Egy német tanulmány szerint a nők kétszer nagyobb valószínűséggel halhatnak bele az alkoholizmusba, mint a férfiak. A 14 éves kutatási periódus alatt az alkoholfüggő nők ötször nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint a lakosság fennmaradó része. A férfiak körében az alkoholfüggőséggel összefüggő halálozás aránya kétszerese volt az átlaghoz viszonyítva.

A tanulmány arra is kitért, hogy a szakorvosi kezelés, az alkoholelvonó terápiák vagy a méregtelenítési programok nem növelték a nők körében a túlélés esélyét. Az elvonókúrán részt vett nők halálozási aránya ugyanolyan magas volt, mint azoké, akik nem szoktak le az italról. A tanulmány vezető szerzője, Ulrich John, a Greifswald Medical School epidemológusa szerint a kezelések nem hosszabbították meg a vizsgált alanyok életét.

A nők nagyobb veszélyben vannak

A korábbi tanulmányokban az alkoholizmussal összefüggő halálozási arány vizsgálata többnyire a már kezelés alatt álló alkoholistákra koncentrált, de az új tanulmányt 4070 személyen végezték Németországban. A kutatók a résztvevőket az alkoholfogyasztási szokásaikról is kérdezték. A válaszokat és az alkoholizmus kritériumait figyelembe véve megállapították, hogy a vizsgált személyek közül 153 mondható alkoholistának. Tizennégy évvel később 149 alkoholista állapotát követték nyomon.

A kutatók szerint az alkoholisták ötöde 14 éven belül meghalt. A csoportban eredetileg 30 nő és 119 férfi volt; közülük hét nő és huszonegy férfi hunyt el az alkoholfüggőség miatt. Ezt a mintát alapul véve az alkoholista nők körében az éves halálozási arány 1,67 százalék, az általános népességhez viszonyítva 0,36 százalék. Férfiaknál ez az érték 1,26 százalék, a teljes lakossághoz viszonyítva pedig 0,66 százalék.

John szerint az adatok alapján a nők körében magasabb az alkoholizmus egészségügyi kockázata, de az okokat nem sikerült tisztázni. John elmondta, hogy a nőknél jóval rövidebb idő alatt alakulnak ki olyan, az alkoholizmussal összefüggő betegségek, mint a májcirrózis; a májsejtek pusztulását követő gyulladásos reakció az utóbbi években kevesebb halálesethez vezetett, de az elmúlt húsz évben több mint hússzorosára növekedett a számuk. A szakértők szerint ez egyértelműen az alkoholfogyasztás növekedésének számlájára írható.

A német kormány harmincnégy alkoholistának biztosított kezelést. Az orvosok azt szerették volna elérni, hogy a páciensek hosszú távon is kibírják ital nélkül; ehhez függőségi tanácsadást és csoportterápiát használtak. Tíz másik alkoholistát detoxikálóba küldtek, ahol a résztvevők nem tudták többé eszméletlenre inni magukat, és ahol addig biztosították számukra a kezelést, amíg nem szabadultak meg az elvonási tüneteiktől.

A megelőzés lehet a megoldás

Ennek ellenére a halálozási arány ugyanakkora volt azoknak az alkoholistáknak a körében, akik segítséget kaptak, mint azokéban, akik nem kaptak kezelést. A detoxikálóba küldött alkoholisták körében ráadásul magasabb volt a halálozások száma, mint azokéban, akik nem jelentkeztek elvonókúrára. A kutatók feltételezik, hogy a résztvevők alkoholizmusa annyira előrehaladott állapotban volt, hogy az további egészségügyi problémákat okozott, például májkárosodást és általános egészségromlást.

John szerint a statisztikai adatokból nem érdemes arra következtetni, hogy a kezelések nem javíthatnak az alkoholisták állapotán. Sokaknál az alkoholfogyasztás már kezelhetetlen károkat okoz, de közülük sokan kerülnek elvonókúrára. Ez megmagyarázhatja, hogy ezeken a helyeken miért magasabb a halálozási arány. Susan Foster, a Columbia Egyetem függőségekkel foglalkozó kutatóintézetének igazgatója szerint jellemzően az alkoholisták legbetegebb 11 százaléka szokott elvonókúrára jelentkezni.

Jürgen Rehm, aki epidemológusként dolgozik egy torontói központban, úgy véli, hogy az alkoholizmus megelőzése megoldást jelenthet a problémára. Rehm elmondta, hogy a háziorvosok továbbképzésével még időben kiszűrhető lenne az alkoholizmus.

Index

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr794856779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása