Beteg a magyar társadalom és vele együtt az itt élő emberek döntő többsége. A mentális problémák egyre nagyobb méreteket öltenek, bár sokan fel sem ismerik, hogy lelki bajokkal küszködnek. Rossz alvás, idegesség, feszültség, ingerültség, kimerültség és sorolhatnánk a tüneteket. Ezek a problémák mind, mind lelki bajokra vezethetők vissza. Panaszkodni persze nem szabad, sem beszélni a problémákról, mert a társadalomra ez rossz fényt vett, és kigúnyolják érte az embereket.

Amikor már minden kötél szakad, akkor a problémával küzdő ember felkeresi a háziorvosát, aki ír neki valamilyen fajta nyugtatót és beteg úgy érzi, hogy pár hét után rendbe jött. Van egy másik megoldás is, amikor a beteget elküldik egy pszichiáterhez, aki azon nyomban felír valamilyen antidepresszáns gyógyszert. Innen egyenes út vezet a gyógyszerfüggőségig. Mennyivel egyszerűbb felírni egy gyógyszert, mint megkérdezni a beteget, hogy mi is nyomja a lelkét. A gyógyszeres kezelés csak a tünetet oldja meg, de a probléma valódi gyökerét nem tárja fel. Így az tovább őrli a beteget. Tény, hogy kevés a jó szakember, segítő. A magánrendelés drága a páciens számára, ellenben az államilag támogatott intézményekkel, ott viszont jó ha 10 perc jut egy betegre. Így jelentős javulás nem érhető el.

Lelki bajokra gyógyszer? Rossz döntés! Első sorban fontos a problémák feltárása, és azok elfogadása. Viszont az emberek döntő többsége a gyors megoldást választja. Gyógyszer! Mert az pillanatokon belül hat, és ezt látják a reklámokban is. A fájdalmat nem viselik el, mert az rossz. Mi a jó? A gyors drasztikus változás, amely fájdalommal jár vagy a kis lépesekben megtett és hosszú ideig tartó probléma megoldás. Mindenképpen az első verzió a célra vezető megoldás, de fájni fog.

Tapasztalataim szerint a páciensek utasítják az orvost, hogy milyen nyugtatót vagy antidepresszánst írjon fel nekik. Mintha csak a boltban vásárolnának, úgy kérik azt, és jobban tudjak, hogy a kék vagy a rózsaszín pirula-e a legjobb. Nem régibben egy egészségügyi intézményben beszélgettek a betegek arról, hogy a Xanaxnak milyen hatása van a színétől függően. Ez az egyik nyugtató fajta, amely könnyen függőséghez vezethet, ha naponta kapkodja be az ember. Az meg sem fordul a fejükbe, hogy miért nem tudnak nyugodtan aludni. A félelmek erősebbek. Aki állandóan rossz alvásra panaszkodik, az az ember fél a haláltól. Ezt pedig el kell fogadni. Beletettem-e mindent a mai napba az életem minden területén? - vajon hány ember kérdezi ezt meg magától minden este lefekvés előtt? - Kevesen teszik ezt meg.

Szedjünk lelki bajokra gyógyszert? - kérdezhetik többen. Válaszom: nem. Tárjuk a problémánk gyökerét, beszéljünk róla olyan embernek akiben teljes mértékben megbízunk. Ha nem megy keresünk szakembert. Ott az internet, és számos szakember van, aki segítőként dolgozik. És mi a drága az egy-két alkalom, amikor elmegyünk egy szakemberhez vagy a gyógyszerszedés? Csakis a gyógyszerszedés a jóval drágább, mert évekig szedik, a probléma marad és ott van a rászokás veszélye. Gyógyszerfüggőségről leszokni pedig olyan nehéz meló, mintha a kábítószerről szeretnénk leszokni. Tehát fontolja meg mindenki, mielőtt gyógyszerhez nyúlna, hogy hosszú távon, melyik a kifizetődőbb!

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr804876012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása