Sokféle szexfüggő létezik - mániája talán már számára is kellemetlen, de szabadulni nem tud tőle. Hányféle szexfüggő van és mit kell róluk tudni? 

 

A szexfüggés tulajdonképpen egy betegség. A szexfüggőnek is vannak típusai - ami közös bennük, hogy mindegyik akadályt emel a függő és a többi ember közé. A szexfüggő ember kapcsolataiban aligha lehet ugyanis szerelemről beszélni. Ő valóban függ a szextől, attól, hogy hány alkalommal és milyen módon részesül testi örömökben.

Hogy mi okozza a függést, arról más véleménnyel vannak a szakemberek és a közvélemény. Ugyanakkor vannak a szexfüggésnek olyan fajtái - például a fantázia szex - melyek gyakorlatilag még jól beleférnek egy normális, harmonikus párkapcsolatba. És vannak, amelyek egyáltalán nem...

Dr. Patrick Carnes szexológus tíz féle típust különböztet meg. A fantázia szex esetében az illető a szexuális fantázia megszállottja, jobban érdekli, mint az őszinte érzelmek, a normális szexuális viselkedés és szexuális kapcsolat. A fantáziák igen intenzívek és megterhelőek lehetnek, a függő annyira belefeledkezik, hogy ez válik élete fő mozgatórugójává.

Amennyiben ez a fantázia egy menekülést jelent számára a valós világból, meggátolja őt abban is, hogy valós érzelmek bontakozzanak ki benne valaki iránt, ami ugye azon alapul, hogy elfogadjuk a másik embert - a partnert -, olyannak, amilyen valójában.

csábító szerep megszállottja arra törekszik, hogy a másikat sármjával, vonzerejével manipulálja, szexre csábítsa. Arra használja őt, hogy saját magát erősebbnek, vonzóbbnak lássa, a partner csak egy „tárgy”, egy használati eszköz. Hódításnak tekinti őt, legyőzöttnek, aki által erősebb lesz. Aki ilyen szexfüggő, hajlamos több kapcsolatot fenntartani egyszerre, egymással párhuzamosan és állandóan afférokba keveredik, de komoly kapcsolata zátonyra fut.

Más az „Anonymus szex”: az ilyen típusba tartozó szexfüggő abban élvez, hogy ismeretlenekkel létesít szexuális kapcsolatot, leggyakrabban egyéjszakás kalandjai vannak. Gyakorlatilag ez is lehetetlenné teszi, hogy jobban kötődjön valakihez, hiszen ha már nem teljesen ismeretlen számára a másik, könnyen elveszíti az érdeklődését iránta.

Annak a szexfüggőnek, aki szeret fizetni a szolgáltatásokért, szintén vajmi kevés esélye van rá, hogy érzelmi kötődése alakuljon ki valaki iránt. Szórakoztatja, ha fizethet prostituáltnak, vagy szextelefon-szolgáltatást vesz igénybe. Számára a szex egy üzleti dolog.

Ennek a típusnak másik fajtája is van: az, aki éppenséggel pénzt gyűjt a szex-el, vagyis szexuális szolgáltatásáért pénzt kér. Számára is „biznisz” a szex, egy árucikk, amit el lehet adni. Amint rosszabb anyagi helyzetbe kerül, nem sok tartja vissza tőle, hogy gyakorlatilag prostiként viselkedjen. Az érzelmi töltés lassan ki is veszik nála a testi érintkezésből.

Van kukkoló szexfüggő is. Ő az, aki élvezi, ha másokat nézhet aktus közben. Ez a típus könnyen izgalomba jön bármilyen pornólaptól, könyvtől, vagy a számítógépes szextől. Szereti a peep-show-t, és kukkolni jár. Hajlamos túlzásba vinni az önkielégítést, akár sérülést is okozva magának.

Az exhibicionista szexfüggő előszerettel mutogatja testrészeit mások előtt. Nem áll távol tőle a pornófilmben szereplés, az aktképeken pózolás, és olyan helyen szeret szexelni, ahol mások is láthatják. Őt mások reakciója izgatja fel, nem pedig a szexuális kontaktus a partnerrel: ez szintén kizárja, hogy erősebb érzelmi kapcsolata alakuljon ki.

tolakodó szexfüggőnek szokása másokat olyan módon megérinteni, ami őt izgalomba hozza. Minden további nélkül képes hozzányúlni más nemi szervéhez, melléhez vagy fenekéhez. Ezt valamiféle „hőstett”-nek fogja fel, szeret hatalmaskodó, kioktató szerepben tetszelegni. Ezek a típusok gyakran tanárok, papok, szülők, akiknek valójában a nevelés a dolga.


Vannak továbbá olyan szexfüggők, akiknek a fájdalom a lényeg. Fájdalmat okozni saját magának vagy másnak, ez hozza izgalomba: tulajdonképpen a szado-mazo szex képviselői. Ez csak akkor „jó”, ha mindkét fél partner ebben, és egyetértenek a vágyaikat illetően. A másnak fájdalmat okozni szerető ember is aligha alakít ki intim és meghitt viszonyt szexuális partnerével...

Végül, a tolakodó szexfüggőhöz hasonló típus az a függő, aki másokat kényszerít szexuális kapcsolatra, netán gyerekekkel és nála sebezhetőbb, gyengébb emberekkel létesít szexuális kapcsolatot. Általában erőszakról van szó, ezért ebben az esetben sem beszélhetünk semmiféle érzelem kialakulásáról.

Napidoktor 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr484871652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása