Úgy gondolod, nőként mindent meg tudsz oldani, nincs lehetetlen számodra? Próbálod összetartani a családot, építeni a karriered, lépést tartani az otthoni teendőkkel, figyelemmel kíséred a gyerekeid tevékenységét (edzés, különórák stb.)? Sportolsz munka előtt vagy után, s ezen felül még a barátnőidre is szakítasz időt? Folyamatosan úton vagy? Szoktál szünetet tartani? Adsz magadnak egy kis pihenőidőt? Vagy állandóan csak adsz, és közben soha semmit nem kapsz vissza? Lehet, hogy te is az úgynevezett szupernő szindrómában szenvedsz. 

 

Mi is az a szupernő szindróma?
Gondoljuk végig egy átlagos nő teljes napját - főleg, ha anya is az illető. Próbál zsonglőrködni  a munka, család, barátok között, úgy, hogy mindenütt a legjobban teljesítsen, de ez túlnyomórészt lehetetlen. Mi, nők próbálunk a legjobb anyák, szeretők, feleségek, barátok, munkatársak, főnökök lenni, és  ebből  soha nem engedünk, mindig ez irányít bennünket. Természetesen nemcsak anyákról van itt szó, hanem egyedülálló nőkről is, akik a munkában teljesítenek túl, a magánéletükre pedig az állandó túlzsúfoltság  jellemző. Amerikában már megjelentek a szupernő tinédzserek is.

A szupernő szindróma pontosan arra utal, hogy  a nők azért próbálnak meg szupernők lenni, mert meg akarnak felelni mindenki elvárásának, úgy érzik , hogy képesek mindent megcsinálni, ami a feladatuk, és hogy ezt a terhet, nyomást képesek is feldolgozni.  A gyakorlatban azonban ezek a nők túlhajszoltnak, túlterheltnek és  túlságosan elkötelezettnek érzik magukat. Nem kell nagyon aggódni, nagyon sokan vagyunk, akik hasonlóan érezzük magunkat.

A szupernőre  jellemző, hogy

  • mindig jó akar lenni
  • hajlamos az emberek kedvében járni
  • keresi a figyelmet
  • szeretné úgy érezni, hogy mindent meg tud csinálni
  • nem tud nemet mondani
  • tökéletesnek gondolja magát
  • alacsony az önértékelése
  • maximalista


A szupernők  jó emberek, feladatorientáltak, nagy felelősségérzetük van, és valódi vágyunk, hogy  jót, jól csináljanak. Ők a karrier és család kettősében kimagaslóan teljesítenek, mert képesek több funkciót is ellátni egyszerre. Azonban nagy hányaduknál előfordul, hogy túlzott terhelés esetén vényköteles gyógyszerekhez vagy akár alkoholhoz nyúlnak,


Természetesen nem feltétlenül igaz ez minden olyan nőre, aki hasonlóan éli az életét. Ez még nem jelenti azt, hogy az illető nő automatikusan gyógyszereket fog kapkodni, hogy erőt gyűjtsön, ellazuljon vagy feszültséget oldjon. Vannak azonban olyan nők, akik több mint valószínű, hogy így fognak viselkedni – ők azok, akik jó eséllyel családalapítás előtt is könnyebben nyúltak gyógyszerekhez, alkoholhoz, drogokhoz.

Sajnos nem csak Amerikában (ahonnan a superwoman szindróma fogalma is származik), de hazánkban is egyre  nővekvő tendenciát mutat a vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés a férfiak és nők körében egyaránt. Ez érinti a serdülőket, mivel az elmúlt évek (ESPAD) vizsgálatai is kimutatták, hogy hazánk élen jár a 16 éves korosztályt érintő együttes gyógyszer és alkoholfogyasztásban. Az  EMCDDA-nek küldött éves jelentésből is kiderül, hogy a felnőtt korosztályon belül a nőkre jellemző leginkább a gyógyszerek visszaélésszerű használata.

A kulcstényező: a stressz
Egyik oka, hogy a szupernő szindróma veszélyes lehet a nőkre, az az általa gerjesztett stressz. A túl sok stressz egészségtelen és a stressz által előidézett betegségek közé tartozik a fekély, a migrénes fejfájás, a magas vérnyomás, szívproblémák és még számos további betegség. A túl sok stressz egészségtelen megküzdési mintákat is előidézhet.
Egy új vizsgálatból, amely 25 és 34 év közötti nők stresszre adott reakcióit mérte fel,  kiderült, hogy a résztvevő nők harmada az ételfogyasztást választotta a problémákkal való megbirkózás eszközéül. A fiatalabb nők gyakrabban számoltak be a stressz fizikai és érzelmi tüneteiről, mint az idősebbek. A 25 év alatti lányok és asszonyok körében igen gyakori kísérő jelenség volt az anorexia vagy a bulimia.

Dr. Madeline Ann Lewis szerint a stresszt az okozza, amikor az emberek bizonyos szituációkban a tökéletességre törekszenek. A meghatározás szerint a szupernő szindróma egy sor fizikai, pszichológiai és interperszonális stressztünet, melyeket azok a nők élnek meg, akik megpróbálnak tökéletesen teljesíteni többféle, olykor egymással is ütköző szerepben. Gyakori, hogy egyik vagy másik szerepükben túlzásokba esnek.

Néhány érzelmi és kognitív tünet:

  • Ingerlékenység
  • Koncentrációra való képtelenség
  • Memóriaproblémák
  • Hangulatingadozás
  • Gyakori negatív gondolatok
  • Érzelmi kitörések
  • Döntésképtelenség
  • Humorérzék hiánya

A stressz fizikai tünetei között előfordul:

  • Izomfeszültség
  • Gyomor-, illetve alhasi fájdalom, „pillangók a gyomorban” érzés
  • Hirtelen izomösszehúzódás, görcs vagy tikkelés
  • Rejtélyes kiütések vagy bőrirritáció
  • Izzadás annak ellenére, hogy fizikailag nem aktív
  • Álmatlanság vagy kóros túlalvás
  • Légzési elégtelenség

Visszaélés a gyógyszerekkel
A szupernő szindrómában szenvedők gyakori reakciója a stresszre a gyógyszerszedés - ez veszélyes lehet az egészségükre nézve és komoly függőséghez vezethet.

Az orvos által felírt gyógyszereket (altatók, nyugtatók, szorongáscsökkentők, antidepresszánsok) a szupernő szindrómások a stressz oldására, a feszültség csökkentésére, kimerülésre, szorongásra, idegeskedésre használják. Természetesen ezen tünetek oldására is valók ezek a gyógyszerek, ám a probléma akkor kezdődik, amikor valakinek csak ez az egy megküzdési eszköze van a stresszel szemben, mert például a génjeiben hordozza, vagy a családi szociális háttérre jellemző ez a minta. 


Az ebben a szindrómában szenvedő nők általában most 30-50 év közöttiek. Én például emlékszem arra, amikor anyukám ideges volt, akkor rendszeresen Eleniumot szedett, és ki volt borulva, amikor elfogyott és éppen nem volt kéznél. Természetesen ez egy rövid időszaka volt, de akkoriban minden problémára kézenfekvő és divatos megoldás volt az Elenium, Válium szedése.  Ez a példa is mutatja, hogy mennyire meghatározza a család, és az adott társadalom attitűdje a túlzott mértékű gyógyszerszedést. 

Ez a folyamat általában nem úgy indul, hogy az illető hölgyek azonnal súlyosan „kiütik magukat” például egy levél xanax-szal. Az elején még csak annyit jelent – és vannak, akik itt meg is állnak -, hogy  a felírt mennyiséghez képest szednek be többet pár szemmel, vagy a gyógyszerek mellé esténként vagy délutánonként pár korty alkoholt is  lecsúszik.  A gond akkor kezdődik, ha nem az orvos által előírt mennyiséget kezdik el szedni, hanem először pár szemmel többet, aztán emelnek a mennyiségen és a gyakoriságon is.

A másik hazánkra nagyon jellemző dolog, hogy sokszor nem is az orvos írja fel a receptet, hanem mondjuk a játszótéren az egyik anyuka elkotyogja a másiknak, hogy mit szed és neki bevált, ezért szívesen ad kipróbálásra és így tovább. Sokszor orvos nem is látja a gyógyszerfüggő nőt.

A leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak: az opioid fájdalomcsillapítók és a központi idegrendszeri depressziót enyhítő szerek. Ezek a gyógyszerek hasznosak, ha szükség van rájuk, leginkább alkalmanként, de rendszeres szedés, illetve túladagolás esetén előfordul, hogy épp azokkal a mellékhatásokkal járnak, amelyekre felírták őket: az alvási szokások felborulásától kezdve a szabálytalan szívverésen keresztül egészen a szívhalálig!

A visszaélésszerűen leggyakrabban használt gyógyszerek: 
Oxicontin, Coderit, Codeine, Tavlonsilen Forte (kombináció), Erigon (kombináció) (dihidrocodein) Hydrocodin, Morphinum HCL, Fentanyl, Jurnista, Ritalin, CNS depresszánsok: Seduxen, Librium, Elenium, Xanax Alprazolam, Orion, Frontin, Helex, Clonazepam, Tarchomin, Signopan, Barbiturátok: Zolpidem, Hypnogen, Sanval, Somnogen, Stilnox, Zolep, Zolsana, Zalepton.

Hogyan találjuk meg az egyensúlyt?
Az első lépés, hogy megteremtjük  a munka és a magánélet egyensúlyát. Fontos  felismerni,  hogy sokan közülünk stresszesek vagyunk, ám csakis rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy hogyan vezetjük le a feszültséget. Fontos, hogy időt szánjunk arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő „gyógyszermente” módszereket a lazításra. Például alakítsd ki annak a szokását, hogy minden nap jutalmazd meg magad valamivel (ami nem feltétlenül egy szelet sütemény vagy egy új ruha), hanem inkább egy „mert megérdemlem” pillanat, ami neked örömet okoz -  és ezt kezeld is prioritásként.

Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns

Képek: FreeDigitalPhotos.net 

harmonet 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr194855838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása