Az alkohol- és játékfüggőség nem egy mumus, ami hozzánk soha, csak a szegény szomszédhoz költözhet be. Tények a belátásról és a családtagok lehetőségeiről.
Magyarországon óvatos becslések szerint is közel 800 000 embert érint közvetlenül az alkoholfüggőség és hiba lenne azt hinni, hogy ez a probléma pusztán az átlagpolgárt érinti. A magasabb színvonalon élő társadalmi csoportok képviselői éppúgy érintettek és statisztikai arányainak megfelelően képviseltetik magukat a betegek között. Hozzátartozóik száma jócskán meghaladja a fenti adatot, hiszen minden beteghez tartozik egy család. Feleség, anya, gyerek, testvér. Érintettek ők is, akikről kevesebb szó esik. Érintett pedig lehet az is, akinek barátja, közeli ismerőse, kollégája az, aki a játék vagy az alkohol függésében él.

Jenei-Nagy Gabriella, egy olyan program vezetője, melyben kiemelten fontos szerep jut a a családtagoknak. Mivel a függőség rendszerprobléma, azaz a függő kapcsolatrendszerében, családi viszonyaiban is zavar áll be, ezért ennek a „kijavítása” is feladat, amiben nagy szerepük lehet a hozzátartozóknak.

Jenei-Nagy Gabriella

2003-ban diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Általános Szociális Munkás szakán, majd 3 évig egy pszichiátriai betegek számára fenntartott intézményben dolgozott terápiás munkatársként. 2006-2008-ig a szenvedélybetegek közösségi ellátásában először koordinátorként, majd szakmai vezetőként folytatta munkáját. 2009-2011 végéig egy integrált, Minnesota-modellre épülő szenvedélybeteg ellátó intézmény vezetője volt, ahol főként alkohol-, és játékszenvedély-betegekkel és családtagjaival foglalkozott. Részt vett az intézmény és a Phoenix-program komplett kezelőprogramjának át-, és kidolgozásában, ismeri a modellt és a szenvedélybetegségek tüneteit, jellemzőit, lefolyását.

Mitől lehet sikeres ez a program? Rengeteg függő van, aki egy-egy elvonókúra után újra-és újra visszaesik.

“A Nyugaton már bevált Minnesota-modell egyike az igazán működőképes programoknak, és ezt alkalmazza a Phoenix Program is, ami alkohol-és játékfüggő páciensek kezelésére szakosodott. A modell lényege, hogy viselkedésváltozást indít el egy nagyon fókuszált, intenzív és viszonylag rövid ideig tartó terápiával, mely megalapozza a későbbi felépülési folyamatot. Mivel a függőség a tagadás betegsége, ezért a hangsúly itt a betegség belátáson, és a változási folyamat, a „józanságmunka” beindításán van. A visszaesés a felépülési folyamat része lehet, ám nagyon fontos, hogy ebben a programban nem pusztán a józanodás az eredmény, hanem a hangsúly az említett betegség belátáson van.“– mondja Gabi.

Mégis mit tehet egy hozzátartozó, egy barát, egy ismerős, aki már sejti, látja, hogy nagy a baj? Mi a felelősségünk, hogyan tehetünk bármit is?

“A családtagoknak sokkal nagyobb a mozgásterük, mint azt hinnék, rengeteget tehetnek azzal, ha nem vádlón, vagy a függőség működtetését elősegítve viszonyulnak a szenvedélybeteghez. A program 2 hétvégéjén hozzátartozói napokat tartanak, ahol a családtagok megtanulhatják, hogyan kell viselkednünk beteg hozzátartozójukkal, miként kerüljék el a tipikus játszma helyzeteket. Ez a 2 hétvége segítséget nyújthat abban is, hogy az alkoholbeteggel együtt élő hozzátartozók hogyan tehetik le az eddig magukra vállalt érzelmi terheket, végre megfogalmazhatják az eddig átélt nehézségeiket, szenvedéseiket.”

A kéthetes program elégséges a változáshoz?

“Az alkoholizmus és a játékszenvedély halálos, gyógyíthatatlan betegségek. Ez a program azért is lehet képes hatékonyan elindítani egy felépülési folyamatot, mert szerves részét képezik az Anonim Alkoholisták és a Névtelen Szerencsejátékosok lépései, gyűlései. Annak, aki részt vesz ezen a kéthetes programon az életében tulajdonképpen „váltó átállítás” történhet és hosszú távon a kezelés az említett önsegítő rendszerekben folytatódik.”

A szakember szerint mindannyiunknak személyes felelőssége, hogy a környezetünkben élő, számunkra fontos emberekre, barátokra, családtagokra odafigyeljünk és észrevegyük azokat a jeleket, melyet a függőségre utalhatnak, majd a megfelelő módon támogassuk a beteget abban, hogy szakértőhöz forduljon.

Részletek a Phonix Programról>>

Moksha - Kárpáti Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr334855455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása