A debreceniek részvételével megvalósult program a dohányzás visszaszorítására irányult. 

 

Kilenc ország részvételével zajlott az a nemzetközi, európai uniós támogatással megvalósuló program, amely a fiatalok dohányzásának megelőzésére és a dohányzásról való leszoktatásra irányult. Magyarországot a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Magatartástudományi Intézete képviselte a projektben. 

Hazánkban minden harmadik fiatal dohányzik. Bár az utóbbi években a serdülőkorú dohányosok száma nem emelkedett jelentősen, ám a diákok egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni, és közöttük egyre több a lány. Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság támogatásával három évvel ezelőtt indított „Az európai családok és serdülők leszoknak a dohányzásról" című program ("euFAQT": www.eufaqt.eu ) idén októberben fejeződik be - közölte az egyetem.

A projekt során a dohányzás megelőzésére és a leszoktatás módszereire olyan rendszert fejlesztettek ki, amely a serdülőket a családjukkal együtt közelíti meg. Így pszichológusok vezetésével a tanulók, a szülők és a tanárok együttesen működtek közre interaktív beszélgetéseken, önismereti és kommunikációs játékokban – tájékoztatott dr. Molnár Péter, a DE OEC Magatartástudományi Intézet egyetemi tanára.

A résztvevő intézmények: az athéni Környezetvédelmi és Foglalkozás-egészségügyi Intézet, a lengyel Jagelló Egyetem Orvosi Kara, a román ROMTENS Alapítvány, a szlovák STOP Smoking Egyesület, társult partnerek: a Ciprusi Nemzetközi Közegészségügyi Intézet, a Prágai Egyetem Orvosi Fakultása, az ankarai orvosi egyetem, hazánkból pedig a DE OEC Magatartástudományi Intézete és az Innovamed Orvosi és Oktatásfejlesztési cég. 

Weborvos 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr944850397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása