Gyenge félmegoldás a játékgépek betiltása, a társadalom és az egyén gondjaira a kormány intézkedése egy neves addiktológus szerint nem jelent gyógyírt. Célravezető a prevenció lenne, de az erre rendelkezésre álló pénz szublimált: 2009-ben még 1,5 milliárd forintra pályázhattak a függőséggel foglalkozó szervezetek, idén ez már csak 125 millió forint, amit ki sem fizettek még, ahogy a tavalyi kvóta nagy részét sem, ami még 350 millió volt.

Ohne szilva, ohne jackpot

A parlament október másodikai döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban üzemeltethetők a jövőben - adtuk hírül kedden. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn nyújtotta be előterjesztését, amelyet 238 igen szavazattal, egy nem és nyolc tartózkodás mellett, kivételes sürgős eljárásban kedden délelőtt már jóvá is hagyott az Országgyűlés. A szabályozás alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol - így például vendéglátóhelyeken - nem üzemelhetnek játékgépek. A törvény a kihirdetését követő napon életbe lép, a pénznyerő automata üzemeltetésére korábban kiadott engedélyek, illetve a játékterem-engedélyek hatályukat vesztik. A szerencsejáték-szervezők tizenöt napon belül kötelesek leadni őket az adóhatóságnak.
 
A játékgépek betiltása, azoknak társadalmi hatásai kapcsán dr. Szemelyácz János addiktológussal, a Baranya Megyei Drogambulancia vezetőjével beszélgettünk.

- A tilalom erőteljesen félmegoldás a játékfüggőség kezelésére - fogalmazott az addiktológus. Ahhoz, hogy valaki gépezni tudjon, nyilván szükséges a masina, ha nincs a környéken belőle egy sem, egyértelmű, hogy nem fogja beledobálni a pénzét, de a függősége ugyanúgy megmarad, csak más irányba kanyarodik. 

A törvény azoknál nem okoz majd törést, akik párszáz-, vagy 1-2 ezer forintot dobtak bele a gépbe, alkalmanként, unaloműzés gyanánt egy sör mellett - mondta Szemelyácz. Ők nem is a függő, kényszeres használók. Azok a kényszeres használók viszont, akiket egy "belső erő" visz a kielégülés felé, és a játékkal hiányaikat, "fogyatékosságaikat" próbálják pótolni, szabályozni szeretnék érzelmeiket, önkontroll-illúziót teremteni, ők meg fogják találni a kiskapukat, akár tiltott szerencsejátékkal, akár internetes lehetőségekkel, de fennáll a veszélye annak is, hogy az űr betöltése miatt más irányba kanyarodik viselkedésük, más probléma jön elő: elkezdhetnek inni, droghoz nyúlhatnak, erőszakossá válhatnak. De a csillapíthatatlan nyerési vágy, a gyors könnyű pénzszerzés lehetőségének elvesztése miatti frusztráció következtében sokan elkezdhetnek kártyázni, lottózni, akár kaparós sorsjegyezni - nem kis tételben, de visszatérhet a "jó, öreg" itt-a-piros-hol-a-piros is.

Látszatmegoldás, a prevencióra szánt pénzt lenyelték

Akit belső kényszer hajt a játék felé, nem fog attól leállni, hogy eltűnnek a gépek - mondta el a drogambulancia vezetője. Hozzátette: a játékgépek betiltása mögötti döntés talán nem is arról szól, hogy segítsenek az embereken, inkább gazdasági érdekek húzódnak mögötte. Ha valóban fontos lenne az emberek egészsége, akkor mérlegelték volna például az alkohol betiltását, amelynek évente sokkal több halálos áldozata van Magyarországon, mint a játékgépezésnek. Mint fogalmazott: nem hisz abban, hogy attól megoldódik egy probléma, ha betiltják a vélt forrását. Ha valóban a társadalmat szeretnék megóvni a játékgépezés káros hatásaitól, nem mondanának le a prevencióról, melyre jelenleg szinte semmit nem költenek. 

Dr. Szemelyácz János elmondta: négy évvel ezelőtt másfél milliárd forint állt a civil és szakmai szervezetek rendelkezésére, melyet pályázatokra, prevenciókra, közösségi függőség megelőzésőre lehetett fordítani. 2012-ben ez az összeget országosan mindössze 125 millió forintban határozták meg, ami 83 százalékkal kevesebb a korábbinál. A dolog pikantériája, hogy ennek az összegnek híre-hamva nincs, pedig már októbert írunk, sőt, még a 2011-es év e célra fordítható összegének nagy részsét sem fizették ki. Így nem lehet komolyan prevencióban gondolkodni, a probléma folyamatosan fenn fog állni, ha ezt nem tudjuk megelőző szemlélettel kezelni, ott is marad - fűzte hozzá az addiktológus. Egyetlen előrelépés történt az elmúlt időszakban a területen: tavaly az Addiktológiai Szakmai Kollégiumnak sikerült megállapodnia a minisztériummal, eszerint a jövőben minden régióban, térségben egy magas progresszivitási szintű addiktológiai osztályt alakítanának ki. Ide természetesen viselkedésfüggők, akár játékosok is bekerülhetnek.

Százezres nagyságrendű lehet a játékfüggők száma

Arról, hogy hány játékfüggő van Magyarországon, nincs igazán pontos adat, de Demetrovics Zsolt kutatásai alapján a függők számát a teljes populáció 1,4%-a becsüljük, a problémás használók aránya kb. 1,9% lehet, tehát több mint 300 000 embert érint - mondta el Szemelyáz. Természetesen a káros következmények a környezetükben élőkre is kihatnak, így a probléma hatványozódik. Rengetegen váltak a lottó, totó, kaparós sorsjegyek rabjává is - tehát kevésbé addiktívnak tűnő lehetőséget választva - sokmilliárd forintot hordva a Szerencsejáték Zrt.-hez. A lottófüggőknél egyébként a szerhasználókhoz hasonló "elvonási tünetek" jelenhetnek meg (szorongás, izzadás, álmatlanság stb.), ha nem adhatják fel a szelvényeket, és súlyos szorongásos panaszokat mutathatnak a számok húzásakor és azt követően. Sokan vannak köztük, aki havonta tízezres, vagy még nagyobb nagyságrendben kísértik Fortunát.

A játékfüggők általában nem ismerik fel a maguk problémáját, a gyakori minta az, hogy a család beszéli rá őket a segítség kérésre. A drogambulancia vezetője elmondta: olyan kliensük is volt, aki huszonöt millió forintot vert el szerencsejátéka, de ez a ritkább, a gyakoribb az, hogy a havi fizetést vagy a segélyt játssza el valaki. A játékfüggőkről elmondható, hogy anyagilag és érzelmileg tönkrement, sokszor adósságspirálba került emberek megpróbálnak véget vetni életüknek és egy nem befejezett öngyilkossági kísérlet után, a pszichiátrián derül ki az igazi probléma.

Kábítószeresnek minősülnek a játékfüggők

Hazánkban a játékfüggőkkel, valamint más viselkedési addikciókkal küzdőkkel leginkább a kábítószerfüggőkkel foglalkozó szervezetek törődnek - mondta Szemelyácz. A baranyai drogambulancián a játékfüggők mellett megfordult már munka-, vásárlás- és szexfüggő is. Pécsett és környékén összesen négy olyan drogrehabilitációs intézet van, ahol addikcióval küzdőket gyógykezelnek, itt a kábítószer használók és alkoholisták mellett a játék rabjait is rehabilitálják. A vezető szerint az a tény, hogy egy egységes intézményi program egyaránt képes ellátni egy játékfüggőt és egy kábítószerfüggőt, bizonyítéka annak, hogy a különféle addikciók egy tőről fakadnak, nem lehet nagyon másként kezelni egy gépezőt, mint egy heroinistát.


PécsiStop - Harta Viktor 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr994826880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása