Norvég tudósok régebbi kutatások anyagát alapul véve kiderítették, hogy azok az alkohol problémával küzdők, akiknek a leszokás során LSD-t adtak sokkal eredményesebben maradtak meg a józan életvitelnél, mint azok, akiket valamilyen más módszerrel segítettek a leszokásban. 

Néhány napja egy neves tudományos magazinban, a  Journal of Psychopharmacology-ban látott napvilágot az a tanulmány, amelyben norvég kutatók hat korábbi, alkoholistákkal végzett vizsgálat eredményeit analizálva vonták le következtetéseiket. Az 536 masszívan italozó életmódot folytató ember kétharmada – összesen 325-en – kapott a kísérlet során nagyobb mennyiségű (210-800 mikrogramm egyszeri bevitellel) LSD-t. A többi 211 személyt másképp – kisebb mennyiségű LSD-t kaptak (50-80 mikrogamm bevitele egyszeri alkalommal) vagy a hétköznapi gyakorlatban megszokott leszoktató módszerek segítségével – próbálták megszabadítani káros szenvedélyüktől. A nagyobb mennyiségű LSD-t fogyasztóknál a tartósan leszokók aránya 59%-os volt, míg a más módszerekkel próbálkozók esetében mindössze 38%. Az egyszeri bevitel miatt az eljárás eredményessége leginkább a leszoktatás első hónapjaiban mutatott nagyobb eltérést, a hónapok múltával csökkent a különbség más metódusokhoz képest.

Mivel a szer hallucinációkat és egyeseknél szorongást okoz, alkalmazása kiemelkedő odafigyelést igényel. Megállapították, hogy igen szokatlan egy klinikai gyógyszer esetében a hónapokig tartó hatás egyetlen alkalommal történő bevitel mellett, ám azt is kiemelték: az LSD önmagában semmilyen hatással nincs az alkoholfüggőségre, kizárólag egy a leszokást segítő terápia részeként lehet működőképes alternatíva.

Liberálisabb körökben sokan tudják, hogy az LSD többféle mentális zavar és pszichológiai probléma kezelésében nyújthat segítséget, így nem is annyira meglepő fordulat a kutatások eredménye. Mivel azonban a szer illegálisnak számít, kevés friss kísérleti adat áll rendelkezésre vele kapcsolatban, pedig kellő körültekintés és ellenőrzés mellett akár egy rendkívül hatékony eljárást lehetne kidolgozni az alkoholbetegek kezelése és függőségüktől való megszabadulásuk segítése céljából.

fotó: David Hoffman - fancity

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr594813894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása