Bizonyos agyi működési minták előre jelezhetik a fiatalok alkoholizmusra és ivási problémákra való hajlamát – derült ki a Kalifornia Egyetem kutatásból.

Mágneses rezonancia vizsgálat segítségével a tudósok 40, 12 és 16 év közötti, alkoholt még nem fogyasztó tinédzser agyát vizsgálták meg, majd három éven keresztül megfigyelés alatt tartották őket. A kísérlet végére a vizsgált tinik fele kezdett el rendszeresen alkoholt fogyasztani. A tudósok szerint az egyes agyi régiókban legkisebb aktivitást mutató tinédzsereknél fordultak elő leggyakrabban különböző alkoholproblémák.

"Amikor ezek a fiatalok inni kezdtek, agyi működési mintáik olyanná váltak, mint az alkoholproblémákkal küzdő betegeké - vagyis agyuknak a memóriateszteken sokkal nagyobb erőkifejtésre volt szüksége az emlékezéshez. Ez pont az ellenkezője annak, amire a fiatalok esetében amúgy számítanánk, vagyis hogy az agy minél jobban fejlődik, annál hatékonyabban képes emlékezni" - nyilatkozta Dr. Lindsay M. Squeglia, a Kalifornia Egyetem vezető kutatója.

Csupán egy hajlamosító tényezőről van szó

A mostani vizsgálati eredmények is bizonyítják, milyen súlyos következményekkel jár a rendszeres alkoholfogyasztás serdülők esetében. Ugyanakkor érdekes, hogy az agyi aktivitási minták is segíthetnek előre jelezni, kik azok, akiknek később nagyobb eséllyel lesznek alkoholproblémáik. "Ez a hajlamosító tényező rendkívül érdekes" - jegyezte meg Dr. Squeglia. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben a tinédzserek mind MR vizsgálatra járnak majd az alkoholproblémák kiszűrésének érdekében, az ivási gondok biológiai eredetének feltárása azonban mindenképp hasznos lehet. "Ebben az életkorban rengeteg újat tanulnak a fiatalok, a kognitív fejlődés szempontjából tehát kiemelt fontosságú ez a korszak. Emiatt rendkívül lényeges lenne, hogy az alkoholfogyasztás ne befolyásolja az agyműködést" - vélekedett a kutató.

A depressziós fiataloknál az alkoholproblémák valószínűleg gyakoribbak lettek volna

A mostani kutatásban csak testileg-lelkileg egészséges tinédzserek vettek részt. Dr. Squeglia szerint valószínű, hogy a viselkedészavarokkal vagy depresszióval küzdő fiatalok esetében az alkoholproblémák előfordulása sokkal gyakoribb lett volna. A tanulmány a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című szaklap szeptemberi számában jelent meg.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr494801440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása