Fotó: Dragan Sasic

A Curtin Egyetem Orvosi Karának szakértői nemzetközi kutatás keretében vizsgálták a petefészekrák kockázatait.

Mivel korábban a dohányzást nem kapcsolták össze a petefészekrák kialakulásával, az új kutatások erre a kockázati tényezőre koncentráltak. Andy Lee és Colin Binns professzorok két kutatást végeztek Kínában. Összesen 28 114 petefészekrákos és 94 942 egészséges nő adatainak elemzésével próbálták alaposabban megismerni az Ausztráliában a második leggyakoribb nőgyógyászati daganatnak számító rendellenességet, melynek ötéves túlélési aránya a Cancer Australia kormányzati rákkutatási hivatal adatai szerint mindössze 40 százalék.

Az esetek 15 százalékánál bizonyított az összefüggés

Az elemzés egyik legjelentősebb eredményeként összefüggést mutattak ki a dohányzás és a betegség között, amit korábban nem tekintettek kockázati tényezőnek. Eddig csak 2009-ben mutatta ki egy kutatás a dohányzás és a petefészekrák gyenge összefüggését, a mostani kutatás azonban határozottan alátámasztja, hogy a petefészekrák egyik típusa, az összes eset körülbelül 15 százalékát kitevő mucinoid tumor valóban összefügg a dohányzással. Érdekes módon a mucinoid tumorok dohányzással összefüggő fokozott előfordulása főként a határeset daganatok esetében mutatkozott, a teljes egészében rosszindulatú tumorok esetében nem tapasztaltak jelentős összefüggést.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a nőknek le kellene szokniuk

Binns professzor szerint további kutatásra lesz szükség annak kiderítésére, hogyan serkenti a dohányzás a mucinoid tumorok létrejöttét, ugyanakkor a megelőzés első lépéseként a nőknek le kell szokniuk a dohányzásról. „A leszokáson kívül arra is bizonyítékot találtunk, hogy a zöld tea, a szoptatás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a rendszeres mozgás és az elhízás elkerülése is előnyösek” – tette hozzá Binns. 

Forrás: semmelweisfigyelo.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr774801486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása