A dohányosokkal együtt élő, vagy velük sok időt eltöltő embereknél károsodhat a memória - derült ki a Northumbria Egyetem drog-és alkoholfüggőséget kutató csoportjának tanulmányából. 

 

Eddig is sok kutatás világított már rá a passzív dohányzás káros hatásaira, a legújabb eredmények szerint azonban bővülhet a lista: a a cigarettafüst másodlagos belégzése ronthatja a mindennapi kognitív funkciókat is, mivel károsíthatja az emlékezetet.

A csoport két kutatója, Dr. Tom Heffernan és Dr. Terence O’Neil arra volt kíváncsi,  hogyan hat a dohányfüst az emberek kognitív funkcióira, ezért három csoportot figyeltek meg. A csoportok közül az egyikben csak dohányzó emberek szerepeltek, a másikban nemdohányzók, akik azonban rendszeresen ki voltak téve passzív dohányzásnak, a harmadikban olyan nemdohányzók voltak, akik környezetében nem voltak cigarettázók. 

Az eredményekből kiderült, hogy a memóriateszteken a második csoport, akik rendszeresen ki voltak téve a másodlagos dohányfüst belélegzésének, 20 százalékkal rosszabbul teljesített, mint a harmadik kontrollcsoport. A cigarettázó csoport még náluk is rosszabban, 30 százalékkal gyengébben szerepelt.

”A WHO ( Egészségügyi Világszervezet) legutóbbi jelentése szerint a másodlagos dohányfüstnek való kitettség komoly következményekkel járhat az olyan emberekre is, akik maguk soha nem dohányoztak” - fűzte hozzá Dr. Heffernan, aki reméli, hogy a további kutatásokkal megérthetik a passzív dohányzás és az egészségkárosító hatás közti kapcsolatot. 

Forrás: betegszoba.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr954793007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása