Évente tízezer új beteget diagnosztizálnak és nyolcezren halnak meg a kórban. 

 

Magyarország világelső a tüdőrák halálozásban. Évente tízezer új beteget diagnosztizálnak és nyolcezren halnak meg a kórban. A betegség megelőzésében nagy lépést tett a kormányzat, amikor szigorította a dohányzási szabályokon – közölte Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója, aki úgy vélekedik, várható, hogy azokhoz az országokhoz hasonlóan, ahol ez az intézkedés már korábban megtörtént, a szabályozással rohamosan csökken Magyarországon is a megbetegedések aránya – írja a Népszabadság – online

A tüdőrák és a dohányzás között szoros összefüggés van. A betegek 85 százaléka dohányos, vagy korábban hosszabb ideig szívta a cigarettát. A főigazgató-főrvos szerint a tüdődaganatosok gyógyulási esélyeit javítaná, ha a korai stádiumban fedezhetnék fel a bajt. Például az erősen veszélyeztettet csoportban, az idős dohányosok körében célzott szűrővizsgálattal fedezhetnék fel a bajt – fűzte hozzá Kovács Gábor, aki elmondta azt is, sokat segíthetne, ha az első tünetek jelentkezésénél - a skandinávokhoz hasonlóan – mi magyarok is elmennénk a doktorhoz. Míg a skandináv, az északi emberek az első panaszok – makacs köhögés és hátfájdalommal szinte azonnal orvoshoz fordulnak, a magyarok – anélkül, hogy bárkinek is szólnának - hosszú hónapokig együtt élnek a kínzó tünetekkel. 

Forrás: weborvos.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr594790164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása