A legtöbben biztosan tanúi voltunk már annak, ahogy egyébként intelligens emberek alkohol hatására zavaró vagy ostoba dolgokat tesznek vagy mondanak. 

 


Vajon pontosan mi is történik az agyban ilyenkor? A Missouri-egyetem kutatóinak egy nemrégiben lefolytatott vizsgálata szerint az alkohol tompítja azt a jelzést, amely a hiba elkövetésére hívja fel az ember figyelmét.

Amikor valaki hibázik, az agy viselkedésért felelős részének aktivitása megnő, lényegében riasztja az agy többi részét, jelzi, hogy valami nincs rendben – mondja Bruce Bartholow, a pszichológia professzora. – A mi vizsgálatunk nem az első, amely kimutatja, hogy az alkohol csökkenti ennek a riasztásnak az erősségét, de a korábbi vizsgálatokkal szemben kimutattuk, hogy az alkohol hatására még ugyanúgy érzékeljük a hibát, az változik, hogy mennyire törődünk azzal, hogy hibáztunk.

A vizsgálatban 67 fiatal (21-35 éves) vett részt, akiknek számítógépes feladat keretében bizonyos hibákat kellett kiiktatniuk. A résztvevők körülbelül egyharmadának alkoholos italt adtak, míg a többieknek alkoholmentest vagy placebót. Az agytevékenység mérésén kívül a kutatók megfigyelték a résztvevők hangulatában, pontos munkavégzésében és érzékelt pontosságában beállt változásokat is.

Kiderült, hogy az agynak a hibákra működésbe lépett riasztórendszere sokkal kevésbé volt éles, azoknál, akik alkoholt fogyasztottak, azonban ők is érzékelték a hibákat éppen úgy, mint a többi csoportban. Azt is észrevették, hogy az alkoholt fogyasztók ritkábban lassítottak és nem figyeltek a hibák kijavítására.

Health.com

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr184790222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása