Már több európai országban alkalmazott és jól működő családi konferencia mintája került középpontba, melynek lényege az egyenes kommunikáció. 

 

A családon belüli erőszak témájának aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint a program helyszínének választása. Ugyanis az előadások sorát – az előzetes helyfoglalások száma miatt – az eredetihez képest nagyobb terembe, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ színháztermébe tették át. 

A témán túlmenően az országszerte ismert előadók névsora is nagy érdeklődést váltott ki, akik egytől egyig az erőszak, a megfélemlítés, az elszigetelés, a mozgásszabadság korlátozása, az anyagi-, a testi- és szexuális erőszakról szóltak. Első előadóként dr. Herczog Mária szociológus, egyetemi docens lényegretörően indított: „Mindent olyan egyszerűen kell csinálni, amennyire csak lehet. De nem egyszerűbben ”.

Albert Eistein magvas gondolatait lényegretörően folytatta: Nincs egyetlen olyan ok, amelyre visszavezethető lenne a bántalmazás. A neves szociológus a legfontosabbnak az erőszak megszűntetésén túl, annak helyes kezelését tartotta, beleértve a segítségnyújtás minden formáját. Az opciók közül – mivel Magyarországon egyik modell sem működik még kifogástalanul – nemzetközi példákat említett: Svédország, Németország, Hollandia és Portugália már évek óta sikeresen beépítette a konfliktuskezelő mediációt a büntető-eljárás nyomozati, bírói vagy végrehajtási szakaszaiba is, és ezt sok esetben egyéb büntető intézkedések mellett alkalmazza.

Elhangzott: a módszer számos családbarát előnnyel bír. Úgy mint a semleges helyszínen történő szembesítés, amely a családtagok jelenlétében, maximum 15 fő előtt történik. Családbarát továbbá, hogy az ügy élére sokszor neves színészt, előadót, mint pártatlan koordinátort válasszanak, aki a bírósági eljárással szemben egyenrangú félként kezeli bűnöst és áldozatot.

A megbeszélés végeztével a családnak privát ideje van a problémáik összegezésére, amit írásban le is kell adni. Szakmai tanácsadás terén – ha szükséges – rendőrök, bírák informálják a famíliát, aminek egyik megoldása az utánkövetés. Dr. Herczog Mária az utóbbi évek kísérletei alapján tehát egy összetett, jól bevált megoldást tárt oroszlányi közönsége elé, amihez, véleménye szerint a jogalkalmazók attitűdváltása szükséges.
A szakember nem utolsó sorban a gyermekek szempontját emelte ki:  kiváló példát mutat, egyenes és tiszta kommunikációval sokminden elérhető. 

Forrás: kemma.hu - Wágner Zs. 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr54775565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása