Kábítószer használatának megelőzésében vagy a tiltott szerek okozta tünetek felismerésében akár katonák is segíthetnek közvetlen vagy tágabb környezetüknek – derült ki a veszprémi radarezred által szervezett drogprevenciós napon. 

 

Az MH 54. Veszprém Radarezred évente egyszer drogprevenciós napot rendez, amelyen tájékoztatósátrakkal és játékos sportversenyekkel igyekeznek felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára és a kábítószer-használat veszélyeire.


Az idei, szeptember 18-án megtartott rendezvényen Hubainé Lipp Katalin, a Veszprémi Drogambulancia terápiás munkatársa elmondta: a városban az országos átlaghoz képest kevésbé veszélyeztetettek a fiatalok, bár sok nyári fesztivál ebből a szempontból fokozott veszélyforrást jelent. 

„A prevenció a legfontosabb: szeretettel, őszinteséggel és elfogadással kell gyermekeink felé fordulnunk. Sajnos az úgynevezett dizájner-drogok itt Veszprémben és környékén is elterjedtek, erre szeretnénk felhívni a figyelmet” – nyilatkozta a terapeuta.


A drogprevenciós napra kitelepült az MH Honvédkórház Egészségfejlesztési Intézete is: a sátraknál különféle témakörökben – például alkoholfogyasztás, dohányzás, egészséges táplálkozás – tölthettek ki ismeretfelmérő totót a katonák. Emellett megmérhették testzsír-százalékukat, vércukorszintjüket vagy éppen vérnyomásukat is. 

„Kirívó esetnek számít, ha egy katona tiltott szerhez nyúl. A haderő 1995 óta működő egészségmegőrző programja kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre és a tájékoztatásra, a szűrőrendszer pedig nagyon hatékony” – hangsúlyozta Tápai Balázs százados, az intézet egészségügyi tisztje.

„Az ezrednél eddig egyetlen egy esetben sem találkoztunk olyan katonával, aki tiltott szerrel élt volna, jól működik a szűrőrendszer. Ezen a drogprevenciós napon az állomány megtudhatja többek között, hogy miként lehet megelőzni a kábítószer-használatot, vagy éppen felismerni annak tüneteit. Ezekkel az ismeretekkel segíthetünk a civil társadalomnak” – vélekedett Vörös Zoltán, okleveles mérnök alezredes, az ezred parancsnok-helyettese. 


Fotó: A szerző felvételei

  

Forrás: honvedelem.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr134788459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása