Tiszaújváros – Újabb programok indításával vesz részt a drogellenes programokban a Tiszaújvárosi humászolgáltató Központ. 

 

A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ, mint a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagintézménye a szervezet megalakulása óta aktívan részt vesz a drog-prevenciós munkában, programjaikkal igyekeznek a fiatalok széles körét mozgósítani. A helyi diákság körében drogellenes novellapályázatot,Drog Stop rajz, montázs és számítógépes plakát és kampányfilm pályázatot, valamint Ne lógj a szeren! címmel a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fóruml ogójának megtervezésére, továbbá Füst nélkül címmel hirdetett pályázatot antinikotinos terápiában részt venni kívánó fiatalok számára.

Egyre több a beteg

Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat szakemberei közvetlenül vagy közvetve a napi gyakorlat során egyre többször találkoznak a szenvedélybetegségek, a függőségek különböző formáival, egyén, család és közösségromboló hatásaival, ezért szükségesnek tartják, hogy az egyéni esetkezelés és komplex családgondozás mellett, a szociális munka egyéb munkaformáit is kihasználva, az egészséges életmódot, a tradicionális családi értékeket, a konstruktív problémamegoldó és konfliktuskezelő technikákat közvetítő programokat szervezzenek, melyre a pályázat adta lehetőség megfelelő eszközöket és forrást teremthetne. Pályázati projekt keretében az alábbi drog-prevenciós program megvalósítását tervezik.

A 7-8. osztályos és a középiskolás fiatalok körében végzett prevenciós munka fontos részét képezi a kortárssegítő-képzés, amely pályázati és önkormányzati támogatásoknak köszönhetően több, mint 10 éve működik Tiszaújvárosban. A pályázat keretében a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálata folytatni kívánja az évekkel ezelőtt megkezdett kortárssegítő képzést, mely magába foglalna egy másik kortárssegítő csoporttal való tapasztalatcsere látogatást és egy három napos csapatépítő tréninget is.

Központban a család

A drog-prevenció fontos színtere a család. A szerhasználat a családi működészavar tüneteként jelenik meg és nem fordítva. Ugyanakkor fontos tény, hogy a család a leglényegesebb védőtényező, mely megelőzheti a devianciák kialakulását. A családok elérése nem könnyű feladat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az oktatási intézményekbe, közös iskolai és szabadidős programokra azokat a családokat tudják mozgósítani, amelyek többnyire odafigyelnek a gyermekeikre. Más családok, ahol nyíltan, vagy rejtetten problematikusak, kevésbé vonhatók be, ha kérnek is segítséget, legtöbbször már akkor, amikor kialakult a probléma. A tapasztalat az, hogy a családok nagy része még mindig nem rendelkezik megfelelő információkkal a droghasználat megelőzését, felismerését, és a segítségnyújtás, kezelés lehetőségeit illetően. A családok felkészítése a problémák felismerésére és megelőzésére a drog-prevencióban továbbra is prioritást kell, hogy élvezzen. A város lakossága részéről érezhetően érdeklődés tapasztalható a téma iránt, de a kifejezetten veszélyeztetett családok bevonása már időnként nehézségekbe ütközik. Fentiek ismeretében az intézmény – külső szakemberek bevonásával – olyan program indítását tervezi a szülők, mint célcsoport számára, amely a szülők széles körét megmozgatja, folyamatjellegű és nem alkalomszerű, mint egy előadás.

Pályázati forrásból tervezik az Erőszakmentes Kommunikációról szóló tréning megszervezését, valamint filmklub működtetését, ahol a filmekben megjelenő szenvedélybetegségek hátterét elemeznék szakemberek és fiatalok közösen, továbbá a program keretében megvalósítandó Teaházba gyógyult szenvedélybetegekkel terveznek találkozást, kötetlen beszélgetést.

ÉM-SZB

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr344773739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása