A társszakmákat is bevonná a lelki betegek ellátásába a Fővárosi Nyírő Gyula kórház nemrég kinevezett főigazgatója 

 

Országos centrumot szervezne a lelki betegek ellátására a Nyírő Gyula kórház újonnan kinevezett főigazgatója. Németh Attila pszichiáter szerint a szakma egyik rákfenéje, hogy a kezdetben még enyhe tünetekkel járó betegségek kezeletlenül maradnak, és a pszichiátriai osztályok ágyait sokszor már idültté váló, súlyos esetek foglalják el, ahol már kevesebb remény van a gyógyulásra. Van olyan terv, amely szerint a bezárt OPNI helyett létrehozandó Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) a Nyírő Gyula kórház területén létesülne. 

Németh Attila szerint az új pszichiátriai központ kutató és oktató feladatokat is ellátna (Fotó: Horváth Péter Gyula)

  – Milyen ágyszáma, szakmai szerkezete lesz az OPAI-nak?
– Hangsúlyozom, a helyszínt még nem jelölték ki, illetve nem véglegesítették, de az OPAI struktúráját a szakma már egy éve elkészítette. Az intézetnek módszertani, betegellátó, kutató és oktató feladatokat egyaránt el kell látnia. A gyógyítás gerincét a speciális ambulanciák adják majd, ezekkel szeretnénk megerősíteni az országos ellátást. Így biztosíthatjuk például az eddigi terápiákra nem reagáló depressziósok vagy a szorongásos betegségben szenvedők kezelését. Emellett bizonyos függőségek, a többi között a játékszenvedély kezelése is megjelenne, és terveim szerint ugyancsak foglalkoznánk a szexuális zavarok terápiájával. Az ambulanciák munkáját a fekvőbeteg-ellátási lehetőség erősíti háttérként. Ez a rész körülbelül száz ágyat jelentene, melynek egyik fele pszichiátriai, a másik addiktológiai profilú lenne. A korszerű ellátáshoz a társszakmák képviselőit, így a neurológusokat és a belgyógyászokat is be kell vonni a munkába. 

– Ritkán hallani hagyományos orvostól, hogy holisztikus szemlélettel közelít pácienseihez.
– Szlogenszerűen mindenki ezt vallja, de mi megpróbáljuk megvalósítani a gyógyításban.

– Mennyiben különbözik majd az OPAI munkája az előző ciklusban megszüntetett „Lipótétól”?
– Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) nyolcszáz ággyal működött, jelentős területet látott el, s kevés volt a specializált osztálya. A több mint száznegyven éves hagyományai folytán sok krónikus beteg akár évtizedeket is ott töltött. Így is hatalmas tudományos potenciál összpontosult ott, és nemzetközi hírű volt például az öngyilkosság vagy az epilepszia kutatásában is. Mi nem rutinjellegű, hanem speciális ellátást szeretnénk nyújtani, a lehető legmagasabb színvonalon. Emellett húzóerőként előtérbe helyezzük a szervező, módszertani munkát, hogy a pszichiátriai, és főleg az addiktológiai ellátás nívója emelkedjen az országban. Nagyon kevés az addiktológiai osztály, és még kevesebb szakember van, miközben a betegek száma egyre növekszik.

– Kikről van szó?
– Elsősorban a harminc év alatti drogbetegek száma nő. Az alkoholproblémával küzdők aránya viszonylag stabil, sőt némileg csökkent, ennek ellenére az ellátás nem megfelelő. Az alkoholbetegség is széles spektrumot jelent. Az enyhe esetektől kezdve a legsúlyosabbak is előfordulnak. Nem lehet mindenkit azonos ellátásban részesíteni. A súlyosságtól, a társult betegségektől, az absztinencia iránti motiváció erősségétől függően más-más terápiás stratégiában kell gondolkodni. Nem lehet mindenkit meggyógyítani, de sokkal többet lehetne, mint ahány beteget a jelenlegi ellátórendszer. 

– A laikus is érzékeli, hogy sok pszichiátriai betegnek egyúttal szociális gondozásra is szüksége van. Milyen az együttműködés?
– Nehéz, mert két külön államtitkársághoz tartoznak az egyes területek, máshonnan kapják a pénzt is. Ha például a közösségi szociális ellátórendszer forráshoz jut, oda egészségügyi személyzet szinte be sem teheti a lábát, mert az másik „kasszához” tartozik. Vallom, hogy a pszichiátriai gondozók főorvosának kellene koordinálnia a két szektorban folyó munkát. Nem a hierarchián, hanem az együttműködésen van a hangsúly. Jól behatárolt feladatköröket kell meghatározni. A szociális munkások komoly szerepet játszhatnak a betegvezetésben, hiszen a családig követik a pácienst. Az lenne az ideális, ha a két terület harmonikus egységet képezne, ezzel szemben sokszor a kommunikáció sem megfelelő. 

– Másutt ezt hogyan oldják meg?
– Mivel pszichiáterből minden országban kevés van, a szakorvos csak akkor folyik bele a munkába, amikor feltétlenül szükséges. Nagyon jól képzett szociális gondozók, pszichológusok, pszichoterapeuták dolgoznak a rendszerben, ők az első lépcsőben ellátják a betegek jelentős részét. Az orvos részt vesz a csoportban zajló esetmegbeszéléseken, és a problémás betegek terápiája is többnyire az ő instrukciói alapján, de nélküle folytatódik. Ennek is vannak hátrányai, ám a középszinten dolgozó szakemberek fejlesztésével ellensúlyozni lehet az orvoshiányból fakadó bajokat.

– Ön az Országos Pszichiátriai Központ szakmai vezetője is. Tett ajánlásokat a helyzet javítására?
– Már megállapodás született abban, hogy a Norvég Alap által támogatott mentálhigiénés fejlesztés kapcsán egyfajta koordinátori rendszert alakít ki a szaktárca. A program kétéves finanszírozást biztosít, a koordinátorok feladata az egészségügyi és a szociális ellátó rendszerek optimális együttműködésének elősegítése. Térségi rendszerben kell ezt megvalósítani. Mi abban tudnánk segíteni, hogy összehangoljuk a különböző elképzeléseket, módszereket, hiszen hagyomány híján természetesen mindenki egy kicsit másképp gondolkodhat a megvalósítás módjáról. A pszichiátriai osztályokon tapasztalható szakorvoshiányt némileg pótolhatnánk klinikai szakpszichológusok alkalmazásával, akik temérdek terhet levehetnek az orvosok válláról. Nagyon sok ugyanis a munka nélküli pszichológus.

– A pszichiátriai szakma létjogosultságát nem mindenki ismeri el, sokak szerint a Lipót is ennek esett áldozatul. Az OPAI létrehozásának is fújnak ellenszelet?
– Minden újnak vannak ellenzői, akár előítéletességből, akár konkurenciafélelemből, vagy csak azért, mert mások másképp oldanák meg a lelki betegek kezelését. De nem az a lényeg, mi van kiírva a kapura. A majdan itt folyó munka bizonyíthatja, hogy a pszichiátria ugyanolyan szakága az orvoslásnak, mint például az onkológia vagy a kardiológia, amelyeknek szintén van országos intézetük, ahol minden speciális ellátás elérhető. Fölösleges máris „gigatébolydának” titulálni egy még nem létező intézményt.

– Szó volt arról is, hogy esetleg az OPAI-ba kerül az igazságügyi elmeszakértői munka, és lesz úgynevezett magas biztonságú osztálya is. 
– Az elmeszakértői munkát valóban érdemes központosítani, akár itt, akár a klinikán, hiszen az egyetem tett is ilyen lépéseket. A magas biztonságú osztállyal kapcsolatban viszont hangsúlyozom, hogy ma már nem zártak a pszichiátriák, sok helyen nincs is zárt részleg. Ahol van, ott főképp arra szolgál, hogy az idős, tájékozódásukat vesztett, szellemileg leépült betegek ne kóboroljanak el. A fogalmat tehát újra kell definiálni. A magas biztonságú részleg inkább a drogfüggő pszichotikus, például skizofrén betegek elkülönítésére szolgálna. Nekik intenzív megfigyelésre és kezelésre van szükségük, mert adott esetben életet veszélyeztetnek, és erre egy hagyományos osztály nincs mindig felkészülve. Ám mivel ilyen betegből egyidejűleg csak néhány fordul elő az országban, ezért tizenöt ágy elegendő lenne. A részleg kiépítése viszont jelentős beruházást igényel.

– Talán egyetlen orvosi szakmában sem annyira fontos a családtagok felvilágosítása, mint a pszichiátriában. 
– A beteg visszaesése sokszor valóban a családtól függ. Baj, ha a hozzátartozók túl kritikusak, de az is, ha nem foglalkoznak a beteggel. Ha a kezeléssel nem tudjuk elérni, hogy a páciens visszatérhessen munkájához, akkor legalább a családnak hasznos tagja lehessen. A gyógyulás vagy a tünetek uralása nem csupán az orvostól, hanem magától a betegtől és a hozzátartozóktól is függ.

Niczky Emőke 
 
Forrás: magyarhirlap.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr164715099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása