Világszerte fokozódnak az egészségügyi és társadalmi gondok

Ritkán voltak túlsúlyosak az elmúlt évszázadokban a szegény emberek, de napjainkban a társadalom szegényebb rétegeiben sokkal nagyobb arányban találunk túlsúlyos vagy kövér embereket.

 

Ritkán voltak túlsúlyosak az elmúlt évszázadokban a szegény emberek, de napjainkban a társadalom szegényebb rétegeiben sokkal nagyobb arányban találunk túlsúlyos vagy kövér embereket – állapítja meg az agromonitor.hu számára készített elemzésében Szabó Roland táplálkozástudományi szakértő.

Az ok nem csak a testmozgás hiányában keresendő, hanem a megfizethetőbbnek tűnő, alacsony értékű, főleg ipari élelmiszerek fogyasztásában is. A szakértő szerint a silány minőségű élelmiszerekben található adalékanyagok toxikus hatását a test többek között kövérnagy mennyiségű zsír felhalmozásával igyekszik kivédeni. Ehhez hozzájárul a nagymennyiségű szénhidrát bevitel, és az emésztőrendszer, illetve a méregtelenítésért felelős szervek nem megfelelő működése is. Magyarországon a túlsúly és az elhízás problematikája a lakosság több mint 60 százalékát közvetlenül érinti, de gazdasági és szociális következményei az egész társadalmat sújtják. A felesleges kilók számos betegség kialakulásáért lehetnek felelősek, amelyet fogyókúrával előzhetünk meg. A legtöbben azonban a diétával kudarcot vallanak, mert nem fordítanak kellő figyelmet a helyes táplálékok, és étrend-kiegészítők kiválasztására, a mozgásprogram kialakítására és a mentális felkészülésre.

Az elhízás kialakulásában életmódbeli és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak – állapítja meg Szabó Roland. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kövérséget a világ tíz legjelentősebb egészségügyi problémája közé sorolta. Míg például 1995-ben 200 millió felnőtt volt túlsúlyos vagy kövér világszerte, 2000-re ez a szám mintegy 300 millióra nőtt, és e csoport látványos bővülésének lehetünk tanúi azóta is.

A túlsúly és az elhízás együttes előfordulása az egyes európai országokban 30-80 százalék között változik, és e probléma gyakoriságában jelentős társadalmi egyenlőtlenségek tapasztalhatók. A kórkép és szövődményei gyakoribbak az alacsonyabb társadalmi-gazdasági helyzetű csoportoknál a fejlett országokban. Ez az összefüggés erőteljesebb nőknél és gyermekeknél, mint férfiaknál. Számos európai országban megfigyelték, hogy az elhízás gyakorisága gyorsabban emelkedik az alacsony társadalmi-gazdasági helyzetű csoportokban, és ez tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket. A túlsúly és az elhízás problematikája a magyar lakosság több mint 60 százalékát közvetlenül érinti, azonban annak gazdasági és szociális következményei az egész társadalmat sújtják.

Az előző századokból fennmaradt képek azt mutatják, hogy a tehetős embereket általában kövérnek ábrázolták. Ennek a legfőbb okát a bőséges, időnként féktelen lakomák adták, illetve hozzájárult ehhez az átlagemberhez képest jelentősen kisebb fizikai megterhelés is.

Korábban a szegény ember ritkán volt túlsúlyos, de napjainkban azt tapasztaljuk, hogy a társadalom szegényebb rétegeiben sokkal nagyobb arányban találunk túlsúlyos vagy kövér embereket – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ez esetben az ok a megfizethetőbbnek tűnő, alacsony értékű, főleg ipari élelmiszerek fogyasztása, és a testmozgás hiánya. A silány minőségű élelmiszerekben található adalékanyagok toxikus hatását a test többek között nagy mennyiségű zsír felhalmozásával igyekszik kivédeni. Ehhez hozzájárul a nagymennyiségű szénhidrát bevitel, és az emésztőrendszer, valamint a méregtelenítésért felelős szervek nem megfelelő működése is.

A testsúlygondok ugyanakkor nagyon fontosak, mert amellett, hogy önértékelési zavarokat okoznak és akadályokat teremtenek a mindennapi életben, rengeteg súlyos szövődménnyel járhatnak, amelyek az elhízás mértékének és eredetének függvényében változnak. A nagymennyiségű lerakódott zsír megterheli a szívet, az érhálózatot és magas vérnyomást, trombózist, valamint agyvérzést is okozhat. A túlsúlyos embereknél nagyobb esélye van a depresszió, a rák, a cukorbetegség, az érelzáródások, a vese- és májelégtelenség kialakulásának. Az elhízás mértékétől függően nő a szív- és érrendszeri betegségek, a hipertónia, a második típusú diabetes, a zsíranyagcsere-zavarok, egyes daganatos betegségek, krónikus mozgásszervi betegségek, mentális kórképek, sőt a halálozás kockázata is.

Sokan próbálkoznak különböző fogyókúrákkal a helyes testsúly elérése érdekében, de Szabó Roland szerint a legtöbb esetben kudarcot vallanak. Szinte minden fogyókúrázó tapasztalta már, hogy a hosszas koplalás során a súlyvesztés egyre kisebb mértékű lesz, amelynek oka az éhezés-adaptációnak nevezett folyamat: ennek során az anyagcsere alacsonyabb szintre áll át, és csökkenti a lebontó folyamatokat – teszi hozzá.

Ráadásul, akik koplalással akarnak megszabadulni súlyfeleslegüktől, egyéb gondokkal is szembe kell nézniük. Például azzal, hogy a szervezet nem kap meg minden létfontosságú anyagot, amelyre szüksége van és így hiányállapot alakul ki. Megfelelő készítmények rendszeres használatával viszont megelőzhető az anyagcsere számára nélkülözhetetlen enzimrendszereket érintő nyomelem- és vitaminhiány. A nyomelemek, növényi hatóanyagok és vitaminok segítik az anyagcserében részt vevő enzimrendszerek megfelelő működését.

Tartós eredmény csak hosszú távú testsúlycsökkentő programtól várható, amely életmódváltozással jár. Első lépésként érdemes intenzív tisztító és méregtelenítő programmal kezdeni, hogy helyreállítsuk a megfelelő bélműködést, illetve a méregtelenítésért felelős szervek működését. A sikeres súlycsökkentő program alapja a felvett és leadott energia egyensúlya, ezért a napi táplálékbevitel helyes összeállítása mennyiség és minőség szempontjából is nagyon fontos.

A mozgás az emberi élet ugyanolyan fontos része, mint az étkezés. Aki mozog, biztos módon érheti el ideális testsúlyát, ugyanakkor erős izmai lehetnek, és tele lehet energiával.

Ha valaki naponta 30-40 percig intenzív­ mozgásgyakorlatokat is végez, ez segít abban, hogy teste elérje természetes zsírszintjét, fizikai állapota és egészsége javuljon. Megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül azonban nincs sem tisztítás, sem zsírégetés – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A jó minőségű, tiszta forrásból származó étrend-kiegészítők segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a szervezet számára szükséges összes vitamin, ásványi anyag és más fontos tápanyag elfogyasztása minden nap megtörténjen. Fontos a nyomelemek bevitele is: például a króm a májban a zsír lebontása felé irányítja a folyamatokat. Így bárki elérheti és megtarthatja normális, egészséges testsúlyát. A zöldgabonák pedig kitűnő lúgosító hatásúak, így segítik a toxikus, savasító anyagok semlegesítését, és nagy rostanyag-tartalmuk révén támogatják a méregtelenítést.

Szabó Roland szerint a mentális felkészülés és hozzáállás is nagyon fontos a jó eredmény elérése érdekében. Ha valaki meghozta a döntést, hogy a testsúlyán változtat, feltétlenül kérje megfelelő szakember segítségét a helyes táplálékok, és étrend-kiegészítők kiválasztásában, illetve a mozgásprogram kialakításában és a mentális felkészülésben.

Forrás: elelmiszer.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr824692942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása