Az alkohol akár az egészséges emberek vércukorszintjét is kritikus szintre csökkentheti, ha azonban cukorbetegként italozik valaki, fokozottabb veszélynek teszi ki magát.

 

A szakértők szerint ha valaki cukorbetegként alkoholt fogyaszt, amellett, hogy kikéri az orvosa véleményét, jó, ha valamilyen rágcsálnivalót is ropogtat. Az alkohol ugyanis vércukorszint-csökkentő hatású. Ezért fordulhat elő például az is, hogy baráti körben italozva, majd hirtelen felállva megszédülünk. A cukorbetegek esetében azonban ez akár halálos következményekkel is járhat. Főként, ha egyes típusú diabéteszben szenved valaki, amit inzulinfüggő cukorbetegségnek is neveznek. Az állapot kezelésének részeként ugyanis a betegnek folyamatosan ellenőriznie kell a vércukorszintjét, és annak értékétől függően inzulint kell beadni magának.

Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedő Cynthia Zuber majdnem az életével fizetett egy átmulatott éjszakáért. Amikor 18 éves korában bekerült a főiskolára, gólyaként frusztráltnak érezte magát, ezért csoporttársaival sörözni kezdtek. ”Azt sem tudtam, hány sört ihattam, és a vércukromat sem teszteltem az éjszaka folyamán” - mondta a lány. Ezután már csak arra emlékezett, hogy sokat hányt és el is ájult. Később, amikor megmérte a vércukorszintjét, az rettentően alacsony volt, de olyan rosszul volt, hogy semmit sem tudott enni. Végül Cynthia a sürgősségin kötött ki, ahol az orvosok elmagyarázták, milyen veszélyes az ő állapotában a mértéktelen ivás.

A szakértők szerint ha valaki cukorbeteg, akkor alkalmanként maximum egy italt fogyasszon, és lefekvés előtt mindenképpen mérje meg a vércukorszintjét.

Forrás: mno.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr114692997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása