Fotó: Ariel da Silva Parreira

Egy friss kutatás azt mutatja, hogy a hagyományos depresszió elleni kezelésekkel párhuzamosan végzett testmozgás nem segíti elő a felépülést.

 

Bár eddig úgy vélték a kutatók, hogy a sport csökkentheti a depresszió tüneteit, az új eredmények szerint úgy tűnik, hogy ez mégsem igaz minden esetben. A kutatásban egyes betegek az antidepresszáns gyógyszerek mellett edzésprogramot is végeztek. Egy év elteltével mind a 361 résztvevőben csökkentek a depresszió jelei, de nem tapasztaltak különbséget a két csoport között.

Egy éves vizsgálat

A Bristoli és Exeteri Egyetemek kutatói azt vizsgálták, hogyan működik ez valódi klinikai környezetben. Mind a 361 résztvevő depressziója súlyosságának megfelelő kezelést kapott. Véletlenszerű választás alapján azonban egy részük nyolc hónapig tanácsadásban is részesült, hogyan fokozhatják fizikai aktivitásuk szintjét. A betegek maguktól választhattak, mit és mennyit akarnak sportolni. Ez a módszer jó eredményeket hozott a testmozgás tekintetében, de egy év múlva kiderült, hogy a depresszió tüneteinek csökkenése terén nem volt különbség a sportoló és a nem sportoló csoportok között.

Kedvező hatású, de nem a depresszióra

„Ez óriási csalódás, mert azt reméltük, hogy a testmozgás segít elmulasztani a depressziót. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy olyan betegekről volt szó, akik már gyógyszert szedtek, tehát a vizsgálat a kezelés mellett értékelte a testedzést. Nem vizsgálta az enyhe depressziót, és nem vette számításba a testmozgást a gyógyszer helyetti alternatívaként sem” – állítja Alan Maryon-Davis, a King's College London professzora.

„Az eredmény miatt nem szabad abbahagyni a testmozgást. Az edzés rengeteg mindenre jó: segít a szívbetegség és a magas vérnyomás ellen, megőrzi a vérzsírok egyensúlyát, erősíti az izmokat, és kalóriát éget. Sok depressziós ember más problémáktól is szenved, és az aktív test hozzásegít az egészséges elméhez.” - fogalmazott a professzor. A szakértők úgy összegezték eredményeiket, hogy nem arról van szó, hogy a testmozgás nem tesz jót. A mozgás nagyon egészséges, csak a súlyos depresszióban szenvedő emberek kezelésére nem alkalmas. A tanulmány a British Medical Journal szaklapban jelent meg.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr454682935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása