A súlyos mentális betegségeknél, mint például a bipoláris depresszió vagy éppen a skizofrénia, a kisebb balesetek és a daganatos megbetegedések előfordulása is gyakoribb - derült ki a Johns Hopkins Egyetem kutatásából.

 

"Valóban megnövekedett kockázatról beszélhetünk, de az okokban még nem vagyunk teljesen biztosak" - magyarázta Gail L. Daumit, a kutatás vezetője, aki most azt vizsgálja, vajon az ilyen betegek megfelelő szűrésben részesülnek-e. A szakértő szerint ugyanis az ő esetükben különösen fontos az orvosi kivizsgálás és az olyan kockázati faktorokról való tájékoztatás, mint például a dohányzás.

Idő előtt halnak meg

A tudósok a mostanit megelőző tanulmányuk vizsgálatai során ugyanis megállapították, hogy az amerikai lakosok körülbelül 5 százaléka szenved valamilyen mentális betegségben, akik közül sokan idő előtt halnak meg. A kutatásból kiderült, hogy kétszer olyan gyakran sérülnek meg ezek a betegek a kórházi ellátás során - például a szobájukban -, mint pszichésen egészséges társaik. Sőt, az ilyen sérülésekbe ők 4,5-ször gyakrabban is halnak bele. Emellett Daumit kimutatta, hogy a magasabb halálozási ráta a betegeknél gyakrabban előforduló rákra és kardiovaszkuláris betegségekre is visszavezethető.

A kutatócsoport 3317 mentális beteg adatait vizsgálta át 1994 és 2004 között Maryland államban. A betegek átlagéletkora 42 és 43 év közé esett, emellett semmilyen jelentős fizikai állapotbeli eltérésük nem volt. Az eredményekből kiderült, hogy a lakossági adatokkal összehasonlítva a skizofrén betegeknél, 4,5-szor nagyobb eséllyel alakult ki tüdőrák, 3,5-ször valószínűbben vastagbélrák és csaknem háromszor nagyobb eséllyel az emlőrák. Emellett a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél is hasonló eredmények születtek.

Az életmódjuk is magyarázhatja, miért betegednek meg gyakrabban

A szakértő szerint lehetséges, hogy a tüdőrák azért alakul ki a mentális betegeknél gyakrabban, mert közülük eleve többen dohányoznak. A mellrákra pedig Daumit szerint az is magyarázat lehet, hogy a pszichés betegek ritkábban vállalnak gyermeket, pedig a szülés vélhetően csökkenti az emlőrák kockázatát. A tanulmány az Injury Prevention oldalain jelent meg.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr554682929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása