Azoknál, akik előbb a HIV-2-vel, majd a HIV-1-gyel fertőződnek meg, lassabban alakul ki az AIDS-betegség - derült ki egy új kutatásból.

 

Ugyan nem annyira köztudott, azonban kétféle AIDS-vírus ismert: a gyakoribb, egész világon elterjedt HIV-1 mellett a főként Afrikában honos HIV-2 is létezik. A mindkét vírussal történő fertőződést egy évekig tartó hordozó szakasz követ, mely aztán átmegy AIDS-betegségbe, amikor a vírus annyira lepusztítja az immunrendszert, hogy az már nem képes védekezni más kórokozókkal szemben, így a beteg halálát általában a társfertőzések idézik elő. A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent cikk azonban arról számolt be, hogy amennyiben hamarabb következik be a HIV-2-vel való fertőződés, és ezt követi a HIV-1-fertőzés, lassabb lesz a betegség progressziója. A felfedezés alapvetően befolyásolhatja a vírus elleni védőoltás fejlesztését.

Védettséget biztosíthat?

A kutatás azonban újabb kérdéseket vet fel: vajon a HIV-2 kevésbé veszélyes, mint a HIV-1? A HIV-2 alapvetően Nyugat-Afrikában fordul elő, azonban szórványos esetekről már Európában, Indiában, Japánban, és az Egyesült Államokban is beszámoltak. A HIV-2 hatására ugyanúgy képes kialakulni az AIDS, azonban egyes fertőzöttek akár normál életvitelt is folytathatnak.

Joakim Esbjörnsson és a Lund Egyetem (Svédország) munkatársai a nyugat-afrikai Bissau Guineában 223 beteget tanulmányoztak, akik előbb HIV-2-vel, majd HIV-1-gyel fertőződtek. A betegek utánkövetése mintegy húsz évet ölelt fel. Az AIDS kialakulása náluk átlagosan 104 hónapig tartott, míg a HIV-1-gyel valódi egyedüli fertőződés átlagosan 68 hónap alatt idézi elő a végállapotnak nevezhető tünetegyüttest. Ez azt jelentheti, hogy a HIV-2-vel való fertőződés valamilyen módon relatív védettséget biztosíthat a HIV-1-gyel szemben. Mindazonáltal a szakértők nem ajánlják, hogy a már HIV-1-fertőzöttek tegyenek szert HIV-2-re is.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr814682927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása