Kelet-Európában terjed a HIV
A HIV-fertőzés robbanásszerű terjedése Kelet-Európában az elmúlt tíz évben beárnyékolta a hétvégén Washingtonban véget ért AIDS-világkonferencián feléledő derűlátást.

 

A szerzett immunhiányos betegség halálozási aránya 35 százalékkal csökkent világszerte, és az új fertőzések gyakorisága több mint 20 százalékkal esett vissza, leszámítva hét országot, amelyek közül öt Kelet-Európában és Közép-Ázsiában található - hangoztatta sajtótájékoztatóján Michel Kazatchkine francia AIDS-specialista, az ENSZ kelet-európai különmegbízottja. Ezekben az országban a halálozás és az elterjedtség több mint 25 százalékkal nőtt - mondta a Globális AIDS Alapítvány januárban leköszönt igazgatója. 

Ez a térség nagyon lemarad a kezelések területén. Míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő 15 millió HIV-pozitív átlagosan 54 százaléka részesül antiretrovirális (a vírus szaporodását több ponton gátló) kezelésben, addig Kelet-Európában és Közép-Ázsiában ez az arány mindössze 23 százalék. Oroszországban gyakorlatilag nem létezik tűosztás a kábítószeresek számára, míg az Egyesült Államokban a drogosok különböző programok keretében évente fejenként 140 steril tűt kapnak. A megelőzés és a kezelés hiánya együttesen okozza, hogy Kelet-Európában az AIDS miatti halálozási arány hatszor magasabb, mint tíz éve, és 2011-ben elérte a 90 ezret. 

Ehhez jönnek még a tűhasználó kábítószeresek közötti egyéb fertőzések, akiknél 23 százalékkal nagyobb a tébécés megbetegedés kockázata, mint a lakosságban általában. Jelentősen megnőtt az AIDS-fertőzöttek körében a hepatitis C-fertőzés. Az egyik francia virológus a konferencián bírálta, hogy "az orvosi fellépést akadályozza a betegség kriminalizálása és a betegek megbélyegzése" az adott országokban.

Magyarországon valamivel több, összesen 50 HIV-fertőzöttet regisztráltak idén az év első három hónapjában, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az első negyedévben hárman haltak meg, tavaly 4 áldozatot regisztráltak. Eddig összesen 666 betegnél állították fel az AIDS diagnózisát, 583 férfinál és 83 nőnél. Közülük - beleszámítva az idei 3 áldozatot is -, 330-an haltak meg. Az utóbbi 5 évben nem jegyeztek fel vérátömlesztéssel vagy kábítószeres tűvel átvitt fertőzést. A nyolcvanas évek közepétől összesen 2165 HIV-fertőzöttet regisztráltak, zömében férfiakat (1653). Az anonimitás miatt több mint 500 esetről közelebbi adatok nincsenek, 1207 fertőzöttről viszont tudható, hogy a homoszexuálisok rizikócsoportjába tartozott.


Forrás: nepszava.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr964693894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása