A toxikológus szerint a mai helyzet már össze sem hasonlítható a tavaly nyárival, amikor iszonyú mennyiségű szerhasználóval találkoztak.

 

Zacher: Használt a drogszigor

A fesztiválszezon nem valamilyen „ördögi történet", ezek a rendezvények a kábítószer szempontjából nem veszélyeztetettebbek, pusztán arról van szó, hogy ilyenkor néha egy kisvárosnyi, 40-50 ezer fiatal gyűlik össze, a probléma pedig a csomópontszerű helyzet miatt koncentrálódik – mondta Zacher Gábor toxikológus az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

(Neményi Márton)

A tömegrendezvények egyik előnye, – a szakember szerint - hogy itt kevésbé kiszolgáltatottak a gyerekek, mintha egyedül hevernének valahol kábult állapotban, hiszen ha kell, tudnak rajtuk segíteni.

Zacher Gábor korábban lapunknak elmondta, a C-lista az elején meghozta a várt eredményt, mert csökkent a kábítószerhasználók száma, ám a terjesztők hamar reagáltak, és most már külföldről, Szlovákiából, Szerbiából jön be az anyag. Úgy véli, hathatós eredményt hosszú távon lehetne csak elérni, de arra még legalább 10 évet kellene várnunk.

A toxikológus a közrádióban ugyanakkor kiemelte: a szigor önmagában véve nem elég, az értékrendnek kell megváltoznia, ami nem egy 1-2 év kérdése. A szakma éppen ezért izgalommal várja a nemzeti stratégiát, mert az azokat az alapvető pontokat jelöli majd ki, amelyekre építkezni lehet.

Használt a szigor

Téglássy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúsági főosztályának vezetője szintén arról számolt be, hogy a tapasztalatok azt mutatják, jelentősen javult a helyzet tavalyhoz képest: amellett, hogy a rendezvények biztosítása jobb, és sok helyről már kiszorul a készpénzhasználat, a prevenció, illetve a szigorítások hatására a fiatalok érdeklődése is elfordult valamennyire a kábítószertől.

Téglássy hangsúlyozta: a nemzeti stratégia egy értékrendszert szeretne felmutatni, a konkrét intézkedéseket a cselekvési terv tartalmazza majd. Az értékek közül kiemelte a közösségek, a családok megerősítését, a szermentes életet és - abban az esetben, ha valaki már bekerült a drogcsapdába - a felépülés-központú kezelést.

Forrás: hir24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr584668396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása