Egy régi mítoszba sikerült belefutnia a NEFMI ifjúságügyi főosztályvezetőjének, Téglásy Kristófnak, amikor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt állította, hogy hála a fesztiválok hatékony biztonsági rendszerének, a C listának és „más intézkedéseknek”, a fiataloknak „kicsit elfordult az érdeklődése” a drogok használatától és inkább a zenére, a szórakozásra, illetve a csajozásra/pasizásra koncentrálnak.  Vagyis mára már inkább tisztán pörögnek. Hozzátette, hogy az említett intézkedések hatására mostanra „már nem jön velük szembe úton-útfélen a kábítószer” úgy, mint mondjuk három éve. 

A mítosz, amit Téglásy hangoztat nem más, minthogy pusztán felülről hozott intézkedésekkel és szigorító törvényekkel befolyásolni lehet a fiatalok szerhasználati szokásait. Csak Európa droghasználati trendjeit nézve is világos, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét, hiszen gyakran épp a legszigorúbb drogpolitikájú országokban fogyasztanak átlagon felüli mértékben (lásd Franciaország), míg az enyhébb szabályozás mellett a holland vagy a portugál fiatalok droghasználata nem emelkedik ki Európa középmezőnyéből. Igaz, Téglásy kiemeli, hogy a fesztiválokon létesített civil falukban a minisztérium háttérintézményei ismertetik, hogy miként lehet szerhasználat nélkül is bulizni, de egy fesztiváli forgatagban lezajlott tízperces beszélgetést aligha sorolhatunk a hatékony prevenciós tevékenységek közé. A főosztályvezető azon állítása, hogy „ha fiatal mondja, akkor már hiteles” pedig igen erős túlzás, hiszen jellemzően szintén a fiatalok azok, akik a drogok hatásairól pozitívan nyilatkoznak, márpedig ők a személyes tapasztalatnak köszönhetően sokak szemében hitelesebbnek hatnak, mint a kormányzati üzenettel házaló „civilek”.

Valóban igaz, hogy a C lista bevezetését követően a dizájner drogok forgalma jelentősen visszaesett, de azt a szakértők, így Dr. Zacher is hangsúlyozza, hogy ez csak ideiglenes állapot, amíg a vegyészek és a kereskedők újragondolják a terjesztési taktikákat. Erre utalva a toxikológus elmondta, hogy a kereskedők már átköltöztették a szervereiket Szlovákiába és Szerbiába, ahonnan futárral szállítják a megrendelőknek a C listás termékeiket. Emellett már most megjelentek a magyar piacon olyan szerek, melyek nem szerepelnek a C listán és egyelőre nem látjuk, hogy a kormány megfelelő szervei nagyon igyekeznének a listára helyezésükkel, addig pedig a törvény értelmében – ellentétben a tervezett új-zélandi gyakorlattal – szabadon lehet kereskedni velük.

Bár a kínálatcsökkentés alapvető eleme a drogpolitikáknak, naivitás azt feltételezni, hogy a dizájner drogok ideiglenes visszaszorítása önmagában hozzájárul az egészséges és felelősségteljes szórakozási formák elterjedéséhez.  Az új szerekhez való nehezebb hozzáférhetőség ugyanis nem jelenti azt, hogy a korábban ezeket fogyasztó fiatalok automatikusan szermentesekké válnak – ahogyan ezt a mefedron betiltása után egy londoni felmérés ki is mutatta. Nagyon is elgondolkodtató, hogy a harminchat európai országban elvégzett ESPAD kutatás szerint a magyar tinédzserek élen járnak a kockázatos alkoholfogyasztási szokásokban és a teljes mezőnyt verik az alkohol és a vényköteles gyógyszerek együttes használatában, ráadásul mára a marihuána szívásában is felzárkóztak a középmezőnyhöz. Aligha gondolhatjuk, hogy ezen néhány törvény és a „tudj nemet mondani a drogokra” intelem fesztiválokon történő hangoztatása komoly változást tudna előidézni. Az interjúban Dr. Zacher külön kihangsúlyozza, hogy tartós eredményt csak az értékrend megváltoztatásától várhatunk, ez azonban több éves folyamat, amihez első lépésben szükség lenne a többször visszavont drogstratégia iránymutatására és életbe léptetésére.

Téglásy a „más intézkedések” alatt vélhetőleg a Btk. kábítószerekkel kapcsolatos pontjainak módosítására gondolt, ezek azonban a tervezet szerint csak jövő nyáron lépnek életbe. Meglehetősen életszerűtlen annak feltételezése, hogy a bulizók fejében már most az motoszkál, hogy egy év múlva már szigorúbban büntetik a droghasználatot. Ha mégis, akkor az a jelenlegi droghasználatuk tekintetében maximum olaj a tűzre.

Kardos Tamás
Drogriporter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr54668360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása