A receptre felírt gyógyszerekkel való visszaélés illetve a nem vényköteles gyógyszerek túladagolása vagy alkohollal való együtt fogyasztása, nem játék, és nem jó ötlet! Egy kutatás szerint több mint egyötöde azoknak a kamaszoknak, akik valamilyen vényköteles gyógyszert, például fájdalomcsillapítót vagy figyelemhiányos hiperaktivitás zavar elleni szert szednek, visszaélnek a gyógyszerrel.


Ráadásul ezek a gyerekek a többieknél nagyobb valószínűséggel élnek vissza más szerekkel is, illetve árusítanak gyógyszereket kortársaiknak.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a kamaszok többsége szerencsére, valóban a recept szerint szedi a számára felírt gyógyszereket. A kutatók körülbelül 2600 középiskolás tanulót kérdeztek meg az interneten keresztül. A válaszadók 18 százaléka állította, hogy az elmúlt évben legalább egy vényköteles gyógyszert szedett. Közülük 22 százalék állította, hogy visszaélt a gyógyszerrel, vagyis többnyire túl sokat vett be belőle. Az ő esetükben a pozitív drogtesztnek is nagyobb volt a valószínűsége, mint a gyógyszerüket rendesen szedők esetében, és nagyobb valószínűséggel kezdtek gyógyszert árusítani vagy adni másoknak.

2010-ben az INCB gyógyszerfelügyeleti hivatal már felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy egyre inkább terjednek a randi-drogok és a vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés, és egyre több online gyógyszertár működik az interneten, ami veszélyekkel is jár. Egyre könnyebben szerezhetők be az úgynevezett randi-drogok (amelyek eszméletlenséget vagy emlékezetkiesést okoznak az áldozatokban, megkönnyítve a nemi erőszakot) - írta a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet nyilvánosságra hozott éves jelentésében.

"A randi-drogok jelensége gyorsan terjed, mivel a nemi erőszakot elkövetők úgy próbálják megkerülni a szigorúbb gyógyszerellenőrzést, hogy olyan anyagokat használnak, amelyeket a nemzetközi egyezmények nem korlátoznak" - áll a jelentésben. Az ENSZ bécsi szervezete szerint ez rendkívül aggasztó fejlemény, ezért arra kérte a kormányokat és a gyógyszer gyártókat, hogy tájékoztassák a közvéleményt, és vezessenek be színező- és ízesítőanyagokat ezekben a narkotikumokban, hogy a lehetséges áldozatok számára észrevehetőbbé váljanak.

A vényköteles gyógyszerekkel, például a morfinnal, a kodeinnel és a metadonnal való visszaélések is elterjedtek az utóbbi néhány évben, és sok országban súlyos aggodalomra adnak okot, mivel a fogyasztók száma például az Egyesült Államokban meghaladta a kokain, heroin és ecstasy fogyasztók együttes számát. Szinte minden országot érint a vényköteles gyógyszerek csempészése és az ezekkel való visszaélés. A vényköteles gyógyszerek sok országban a kábítószerek második és harmadik leggyakoribb kategóriájába tartoznak, amelyekkel visszaélnek. Az ENSZ szervezete szerint Európa egyes részein a diákok 15 százaléka fogyaszt recept nélkül szedatívumokat vagy nyugtatókat.

Szükséges lehet, hogy az orvosok alaposabban ellenőrizzék, mely kamaszoknak lehet felírni ezeket a gyógyszereket, illetve kit kell szigorúbban ellenőrizni. Az orvosi ellenőrzés mellett a szülőknek is jobban oda kell figyelniük arra, hogyan alkalmazza gyermekük a készítményeket, ami azt jelenti, hogy zár alatt kellene tartaniuk ezeket a gyógyszereket, és azonnal meg kellene szabadulniuk tőlük, amint már nincs rájuk szükség. Minél több vényköteles gyógyszer kerül forgalomba a fiatalok számára, természetszerűleg megnő az ezekkel kapcsolatos visszaélések kockázata is. 

Ne szedd be, ne fogadd el! Soha nem fogadj el ismeretlen eredetű gyógyszert másoktól. Attól, hogy valami gyógyszer még nem biztos, hogy biztonságos is. Ne vásárolj meg senkitől fájdalomcsillapítóként vagy „könnyű” drogként árusított pirulákat. A vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés bűncselekmény, akkor is ha fogyasztod, ha továbbadod vagy ha ellopod másoktól,  esetleg a szüleidtől. A gyógyszer nem játék. Annak és annyit kell szedni belőle akinek az orvos felírja és csak meghatározott ideig! 
 
Forrás: hotdog.hu 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr424664366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása