Fotó: Luis Rock

Megdőlni látszik a korábbi feltételezés, miszerint a nőkre veszélyesebb az alkoholfogyasztás a szájüregi daganatok kialakulásában. Épp ellenkezőleg, a mérsékelt alkoholfogyasztás a menopauzán átesett nők esetében csökkentheti a daganatképződés kockázatát- derült ki a Semmelweis Egyetem munkatársainak friss kutatásából.

 

A mértéktelen alkoholfogyasztás közismerten növeli a szájüregi és felső emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. A tömény alkohol ingerli a nyálkahártyát, az így létrejövő krónikus gyulladás talaján könnyebben jön létre daganatos burjánzás. A tumor kialakuláshoz az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid rákkeltő hatása is hozzájárul.

Az alkohol és a daganatok kapcsolata

Az alkohol azonban más arcát is mutathatja, a mérsékelt bevitel egészségmegőrző szerepe régóta ismeretes. A kis mennyiségű szeszesital fogyasztás a szív-érrendszeri védő hatásán kívül kedvezően befolyásolja a vércukor háztartást, csökkentheti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy az emelkedett inzulin-rezisztencia és a II. típusú cukorbetegség önmagában növeli a szájüregi daganatok esélyét. A Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika munkatársai új kutatásukban az alkohol szájüregi daganatok kialakulására gyakorolt dózisfüggő hatását vizsgálták, és elgondolkodtató eredményeket kaptak.

Hazai felmérés

Dr. Takács Dániel és munkatársai 608 ún. squamosus sejtes (szájüreget borító laphám sejtjeiből kiinduló) rákkal diagnosztizált pácienst és 406 hasonló korú, egészséges kontroll személyt vontak be a vizsgálatba. A résztvevők egyike sem dohányzott. A kutatás fókuszában az átlagos alkoholfogyasztási szokások és a vércukor-profil felmérése állt, ezek alapján a vizsgálati alanyokat különböző alcsoportokra osztották.

Az alkoholfogyasztás szerint megkülönböztettek teljes absztinens csoportot, mérsékelt fogyasztókat, akik napi maximum 25 g alkoholt ittak hetente legfeljebb 5-7 alkalommal és nagyivókat, akik ezt a mennyiséget túllépték. 10 g etanol megközelítőleg 1 üveg sörnek, 2 dl bornak vagy 0,5 dl tömény italnak felel meg. A vércukorszintek többszörös ellenőrzése alapján a résztvevőket normál, illetve emelkedett inzulinrezisztenciájú csoportokra osztották.

A várttól eltérő eredmények

A férfiak esetében a mérsékelt alkoholfogyasztás kis mértékben, míg a gyakori nagymennyiségű italozás jelentősen növelte a szájüregi rák kockázatát. Az emelkedett inzulinrezisztencia megközelítőleg azonos arányban fordult elő a daganatos és a kontroll csoportban. Más eredmény született azonban a női páciensek esetében: náluk a mérsékelt alkoholfogyasztás védő szerepét sikerült bizonyítani. Míg a nagyivók esetében az alkohol jelentős kockázati tényezőnek bizonyult a szájüregi rák kialakulásában, ezzel szemben a mérsékelt ivás csökkentette a rizikót. Ennek oka feltehetően a menopauza környéki hormonháztartás változásban keresendő.

Az alkohol emelheti a változókorban csökkenő ösztrogén mennyiségét, és növelheti a sejtek inzulinérzékenységét. Ez kedvező hatást gyakorol a szervezet cukor-anyagcseréjére, ami önmagában védelmet jelenthet a daganatok kialakulása ellen. A vizsgálatban résztvevő daganatos nők esetében a vércukorszint jelentősen magasabbnak bizonyult a kontroll csoporthoz képest.

Kétélű fegyver

A mértékletes minőségi szeszesital fogyasztás számos kedvező hatásáról számol be a szakirodalom. Az alkohol többek között kedvezően befolyásolja a lipid profilt, véralvadási paramétereket. Azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ami kis mennyiségben a szervezet védelmét szolgálja, a mértékeket elvesztve ellenünk fordul. Az alkoholra is igaz a mondás: a kevesebb több.

 

Csontos Ágnes Anna
NilNocere.hu

Az eredeti közlemény itt olvasható: Takács et al: Decreased oral cancer risk by moderate alcohol consumption in non-smoker postmenopausal women Oral Oncology 47 (2011) 537–540.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu
 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr904632271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása