Minden kábítószerhez hozzá lehet szokni, és mindegyiknek lehet súlyos hatása.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ifjúságügyi főosztályának vezetője szerint le kell számolni azzal a tévhittel, hogy létezik könnyűdrog és keménydrog. Téglásy Kristóf szerdán egy a témában rendezett budapesti kiállításon arra figyelmeztetett, hogy minden kábítószerhez hozzá lehet szokni, és minden drognak súlyos hatása lehet a későbbiekben. 

A főosztályvezető elmondta, hogy a fiatalok egyre korábban próbálják ki a különböző, kábító hatású szereket, és a felmérések szerint a 14-17 éves korosztályban már minden harmadik fiatalnak van ilyen tapasztalata. Hozzátette: azt kell megértetni a fiatalokkal, hogy aki kábító hatású szerrel él, azt a szer megváltoztatja, és onnantól kezdve már nem ő irányítja az életét. Arról beszélt, hogy nem tudnak a fiatalok helyett dönteni, de fel kívánnak mutatni értékeket, kapaszkodókat, amelyek segítségével azok a szermentes élet mellett dönthetnek.

A dizájner drogok terjesztésének áprilisi betiltására utalva a főosztályvezető azt mondta, a kormány hatékony választ adott az úgynevezett C-lista megjelenítésével, és azzal, hogy már az új szereknek az országba való behozatala, továbbá átvitele, kereskedelme is büntetendő. Utalt arra is, hogy C-lista megjelenése utáni hetekben csaknem a tizedére esett vissza a toxikológiai osztályokra ilyen drogok miatt bekerülők száma. (A C-lista az április 2-i kormányrendeletben jelent meg, és a tiltott pszichoaktív anyagokat tartalmazza.)

Téglásy Kristóf minderről a Bodies2 kiállításhoz kapcsolt drogprevenciós kiállításon beszélt, ahol az újságíróknak bemutatták a témában meghirdetett országos kisfilmkészítő verseny egyik díjazott alkotását. A zsűrizett kisfilmeket a www.designerdrog.hu internetes oldalon tették közzé.

Fülöp Valter, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese arról beszélt, hogy a rendőrség erre szakosodott egysége a fővárosban mintegy 150 eljárást indít évente kábítószer-terjesztők, -termesztők, -kereskedők ellen, és ezekben az eljárásokban tavaly ötven terjesztő került előzetes letartóztatásba. Elmondta, hogy a magyarországi drogpiacra jellemző a külföldi, főleg az afrikai és vietnámi terjesztők jelenléte.

Közlése szerint az előbbiek főként a marihuána alapanyagául szolgáló vadkendert termesztenek, illetve terjesztenek, utóbbiak pedig főképp kokaint. Fülöp Valter hozzátette, hogy mindkét kör zárt közösséget alkot, ezért nagyon nehéz ezekhez hozzáférni. Kitért arra: az afrikai drogterjesztőkre jellemző, hogy magyar nőkkel ismerkednek össze, hogy velük élettársi kapcsolatot, házasságot kössenek, és így letelepedhessenek Magyarországon. A nőket pedig arra "használják", hogy Dél-Amerikából futárként drogok csempésszenek. Tavaly Budapesten 18 kábítószer-terjesztő afrikait fogtak el.

Fülöp Valter arról is beszélt, hogy az elmúlt években a drogpiac átstrukturálódott, és a klasszikus drogok irányából a pszichoaktív anyagok, a dizájner drogok felé tolódott el a fogyasztás, ugyanakkor még nagymértékben jelen vannak a különböző amfetaminszármazékok és a marihuána is. Közlése szerint a bűnüldözőknek nem lehetnek illúzióik a dizájner drogokat árusító boltok bezárása után sem, mert a terjesztők feltehetően magánlakásokban kereskednek, és az interneten próbálnak drogokat kínálni, ez pedig a rendőrségnek újabb kihívásokat jelent.

A szervezők tájékoztatása szerint azért kapcsolták a Bodies2 kiállításhoz a drogprevenciós eseményt, mert az előbbi a testtudatosságra, az egészségre próbálja a figyelmet irányítani, míg az utóbbi azzal szembesíti, sokkolja a látogatókat, hogy hova vezethetnek a drogok, a függőségek. 

Forrás: weborvos.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr474605078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása