A magyar kamaszok többet isznak, többet dohányoznak, mint az európai átlag, s a tiltott szereket fogyasztók aránya is jelentős mértékben nőtt körükben – derül ki az európai fiatalok alkoholfogyaztási és dohányzási szokásait vizsgáló ESPAD-kutatásból. 

 

 

 

 

 

Az egészségre káros, fiatalok számára elvileg be sem szerezhető, mégis dohányoznak és isznak a magyar serdülők
Népszabadság - M. Schmidt János

 

Az 1995 óta négyévente megismételt kutatás keretében tavaly 36 ország 100 ezer 16 éves diákját kérdezték meg. Az európai diákok több mint fele kipróbálta már a cigaretettát, negyedük havi rendszerességgel gyújt rá. Minden hatodik fiatal naponta dohányzik. A legrosszabb mutatókkal a kelet-európai országok, többek között Lettország, Csehország, Románia, Szlovákia és Magyarország rendelkeznek. Ráadásul míg az európai diákok között 2007-ig mérsélkődött, azóta pedig stagnál a dohányzók aránya, addig Magyarországon emelkedett. A magyar kamaszok 37 százaléka állította, hogy rágyújtott az előző hónapban.

Az európai 16 évesek 87 százaléka már ivott alkoholt életében, az előző hónapban közel 60 százalékuk. A magyarok adatai ebben is meghaladják az európai átlagot, itthon a 16 évesek 94 százaléka ivott már életében és 61 százalékuk a múlt hónapban. További negatívum, hogy míg Európában inkább a sör, nálunk a tömény italok népszerűek. Akárcsak a dohányzás esetében, az alkoholfogyasztásról is elmondható, hogy az európai fiatalok körében csökken, a magyaroknál viszont nő. A rendszeresen ivók aránya és az egy alkalommal elfogyasztott ital mennyisége is emelkedett az előző kutatás óta.

A magyar fiatalok 60 százaléka mondta, hogy volt már részeg életében (európai átlag 47 százalék), az előző hónapban pedig 23 százalékuk részegedett le (európai átlag 17 százalék). Ezzel a hazai diákok az ötödik legrosszabb helyen végeztek a 36 vizsgált ország közül. 

A kutatók külön vizsgálták az úgynevezett nagyivást, amikor valaki legalább öt italt iszik meg egymás után. Az előző hónapban az európai fiatalok 39, a magyarok 45 százaléka tett így legalább egyszer. – Sajnos a magyar fiatalok a nagyivás tekintetében is az országok utolsó harmadában végeztek – mondja Elekes Zsuzsanna, a hazai kutatás vezetője. Ennél is aggasztóbbnak tartja, hogy a nagyivás legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt az előző kutatás óta.

Ami a drogokat illeti, Európában a kamaszok 18 százaléka próbált ki már valamilyen tiltott szert, a magyar arány 20 százalék. Ezzel a hazai fiatalok drogfogyasztása először haladja meg az európai átlagot, igaz, még így is a középmezőnyben végeztek. 2007 óta Európában stagnál a drogokat próbáló fiatalok aránya, Magyarországon azonban egyértelműen nőtt. Az orvosi javaslat nélkül nyugtatókat, altatókat szedő fiatalok aránya szintén magasabb nálunk, ahogy a szipuzás (oldószer belélegzése) sem tud kikopni a káros szokások közül. A dizájnerdrogokat nem vizsgálták részletesen azok gyakori változása miatt.

– A családhoz és az iskolához való kötődés mindig visszatartja a fiatalokat a szerfogyasztástól. Ha ezeken a területeken problémák jelentkeznek, akkor megszűnik a védelem. Az általános elbizonytalanodás a dohányzás, az alkohol és a drogok felé tereli őket – magyarázza Elekes Zsuzsanna, hozzátéve, hogy az okokat ebben a kutatásban nem vizsgálták. Azt is kiemelte, hogy a fiatalok szokásai mindig tükrözik a felnőttek viszonyát a szerekhez, azt teszik, amit otthon látnak. 

Forrás: nol.hu - Matalin Dóra 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr384603020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása