Dívány a Dunán – európai pszichiáterek és pszichoanalitkusok találkozója: május 15-18.

 

Május 15-18. között ismét izgalmas konferenciára kerül sor olyan európai pszichiáterek és pszichoanalitikusok részvételével Budapesten, akik a mentális problémákkal élők segítése során megvalósuló társadalmi kontroll és kirekesztés helyett a külső és belső szabadság növekedésében látják a helyes megközelítést. 

 

Meg kell szabadítani a betegeket a felépülésüket akadályozó béklyóktól, amelyeket bizony erősíthetnek a túlzott intézményes kontroll, és a néha túlzott, pszichoterápiás segítség nélkül megvalósuló gyógyszeres beavatkozások. Béklyó persze a mentális probléma is, amelynek hatékony kezelése csak az emberi méltóság és kiteljesedés útját támogató orvosi és pszichoszociális szolgáltatásokkal lehetséges. Ezeket az utakat keresi ez a konferencia is, amelynek idén kiemelt témája a közösségi pszichiátria, a művészetterápia, a kényszerkezelések, és Szondi Lipót munkássága - írják a konferencia szervezői.

„A XXI. században meg kell újulnia a pszichiátriának. Látnunk kell, hogy a pszichiátria sok embertelen gyakorlatot is szentesített az elmúlt évszázadokban, ami a betegek ártalmára szolgál. Újra meg kell találni minden mozzanatában a humanista értékeket és a betegnél a külső és belső szabadság útjait kell segíteni. A Pjotr Tchadajev Társaság, - amely nevét arról a filozófusról kapta, aki Puskin barátja volt, s aki egy, a cárt bíráló írása miatt elítélték, s ő lett az első ember, akit politikai okokból elmebetegnek nyilvánítottak -, minden évben Budapesten rendezi meg a Dívány a Dunán c. konferenciát. Ez a tudományos ülés a pszichoanalízis bécsi és budapesti képviselői előtt tiszteleg, s felkarolja a XXI. Századi pszichiátria korszerű vonulatait.

Sok európai szakember és civil kezdeményezés kapcsolódott az elmúlt években hozzánk. Magyarországon is sok jó gyakorlatot találunk, közöttük vezető partnerünk az ilyen szemlélettel dolgozó Ébredések Alapítvány. Számos pszichiáter-kollégával találkoztam, akik pl. a közösségi pszichiátria elkötelezettjei."- mondja Jean-Yves Feberey, francia pszichiáter, a konferencia szellemi atyja, rendíthetetlen szervezője, a Pjotr Tchadajev Társaság elnöke.

„Sokat tanulunk egymástól. Olasz kollégáinktól például azt, hogy a nagy pszichiátriai intézmények bezárását követő évtizedekben hogyan találták meg a segítés más útjait és hogyan épülnek ki olyan civil, önkéntes és szociális szolgáltatások, amelyek a pszichiátriai intézményrendszertől jelentős mértékben távol tartják a nehéz helyzetben lévő embereket. Magyarországon a nehéz életű, egzisztenciális, vagy más krízisekkel élő emberek könnyebben lesznek az alkohol rabjai, mely aztán a problémákat tovább tetézi, és az is előfordul, hogy leginkább az egészségügyi ellátás keretében „akadnak fenn", és nem a rossz lelkiállapot okát „kezelik". A nehéz életű embereknél gyakrabban alakulnak ki testi és lelki problémák. Sokszor az ilyen ember előbb kap hangulatjavító, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszert, mint baráti, közösségi, civil támogatást, amely az életét rendbe hozná.

Szakmai nyelven ezt hívjuk medikalizációnak. Olaszországban nem így van: az élet nehézségei a lehető legkevésbé csapódnak le az egészségügyben, köztük a pszichiátrián, a problémás embereket pedig a közösségek nem kirekesztéssel büntetik. „– mondja Harangozó Judit pszichiáter, a konferencia első napjának helyszínt adó Ébredések Alapítvány vezetője.

„A 20 éves Ébredések Alapítvány nagy múlttal rendelkezik a humanisztikus értékeket előtérbe állító, a XXI. századi pszichiátria alapját adó szakmai modellek és módszertan kidolgozásán. A konferencia első teljes napján, máj. 16-án vendégeink lesznek a résztvevők. Velük és az alapítvány által gondozott betegekkel együtt töltjük majd az időt, ahol művészetterápiás workshopra, közös versmondásra, muzsikálásra kerül sor. Büszkék vagyunk arra, hogy klienseink egyenrangú partnereink, akik sokan kiemelkedő művész teljesítményt is nyújtanak, mindnyájunk örömére. A felépülésüket segítő, a humanista értékeket a legmagasabb színvonalú szakmai módszertannal ötvöző közösségi gondozás a társadalom az érintett személy és hozzátartozói számára is a legeredményesebb, legbiztonságosabb és leginkább költség-hatékony megoldás az esetek többségében. „ – mondja Kristóf Róbert, HR szakértő, az Ébredések Alapítvány vezető munkatársa.

A konferencia a résztvevőket is tiszteli: ingyenes a részvétel és magyar nyelven szinkrontolmácsolást biztosít. Mindezt nem gyógyszeripari támogatással, hanem a Francia, az Olasz, a Román Intézet és az Ébredések Alapítvány ingyenesen felajánlott segítségével. 

Forrás: weborvos.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr754573318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása