A már sokat emlegetett anorexia és bulimia mellett létezik egy hozzájuk hasonló mentális betegség is: a falászavart a leggyakoribb étkezési zavarként tartják számon.

 

Mi a túlevés?

A falászavar a bulimia nervosa egyik fajtája, de különálló betegségként is ismerik. Az egyik legáltalánosabb evési rendellenesség, amely a nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

A falászavar nem mindig tudatos az adott személynél. Általában szorongásoldást, önvigasztalást, kompenzálófolyamatot jelent, amikor az illető már éppen jóllakott, már nem éhes, mégis további ételekhez nyúl, sőt, egészen a rosszullétig tömi magát. Egy mértéktelen evést jelent, amely elsősorban örömérzetet okoz. A falásrohamok gyakori velejárója a bűntudat, az elhízástól való félelem, esetenként a hánytatás. 

Mi okozza?

Szakértők általában gyermekkorra vezetik vissza a folyamat gyökerét. Ha a gyermekkorban az anya gyakran étellel próbálta megoldani a konfliktust, akkor ez a felnőttkorban is visszaköszön egy-egy stresszesebb időszakban, esetleg néhány negatív élmény hatására. Ekkor az illető a problémákat mértéktelen evésekbe fojtja. A túlevés zavarával küzdők általában nem rendelkeznek egy belső kontrollal, nem tudják megítélni, mennyi az elég. Még nem tisztázott, hogy a falászavar oka-e vagy következménye-e a depressziónak, mindenesetre szakemberek egy része úgy véli, összefüggésben állhat egymással a kettő. Gyakori, hogy a düh, a szomorúság, az unalom vagy az idegesség vált ki falási rohamokat.

Mik a tünetei?

Ha gyanítod, hogy valamelyik családtagod vagy ismerősöd ebben a betegségben szenved, figyelj oda a következőkre:
- korosztályának szükségleteihez képest túlzott mennyiségű ételt eszik
- nem éhes, mégis folyamatosan tömi magába az ételt
- elrejti, titokban eszik
- ha valamilyen negatív élmény éri, rögtön a hűtőhöz fordul.

 

Miért veszélyes?

A túlevés elhízáshoz vezet. Ezzel előidézheti az ezzel járó társbetegségeket, mint a 2es típusú diabéteszt, a magas vérnyomást, egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések.

 Forrás: femcafe.hu - Cs. Nagy Anikó 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr874529892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása