Angelos Hatzakis professzor, a görög Nemzeti Retrovírus Referencia Központ vezetője, május elején, levélben fordult a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központjának (EMCDDA) szakértőihez, hogy felhívja figyelmüket egy hazájában mutatkozó humanitárius katasztrófára. Az athéni járványügyi szakember attól tart, hogy Görögországban, a HIV/AIDS politika terén  25 év alatt elért eredményeiket sikerülhet  lerombolni azzal a lépéssel, amire a helyi  belügyminisztérium szánta el magát. Egy rendőrség által üzemeltetett honlapon közölték 12 HIV fertőzött szexmunkás fotóját, adatait, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan HIV vírussal fertőztek meg másokat. Hatzakis professzor politikai manipulációt sejtetett levelében, tekintettel arra, hogy Görögországban éppen a választások előtt (05.06. vasárnap) hozták nyilvánosságra ezeket  az információkat, és sokaknak rokonszenves lehet ez a fajta hatósági "szégyenfal", különösen a jelenleginél jóval elutasítóbb bevándorlópolitika támogatóinak.  A választások elsőkörben lezajlottak, de a honlapon továbbra is kint vannak a fotók.

"Ezzel a görög "akcióval" több súlyos probléma is van"- kezdte megkeresésünkre Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programjának vezetője. Azonkívül hogy sárba tiporták  a szexmunkások alapvető emberi jogait, személyes adataik nyilvánosságra hozásával, általánosan is veszélyes folyamatokat indít el a kezdeményezés, mivel démonizálja a HIV/AIDS helyzetet, sőt, magukat a szexmunkásokat is,  ráadásul egyértelműen a bevándorlókat, külföldieket teszi felelőssé a kialakult helyzetért. Közegészségügyi szempontból pedig arra az illúzióra erősít rá, hogy az átlag lakosság tulajdonképpen biztonságban lenne prevenció nélkül is, ha nem lennének itt azok, akik a fertőzést behozták..." A görög belügyminisztérium fellépésével szemben már nemzetközi tiltakozó akció is indult, a petíció szövege itt olvasható és alá is írható! A UNAIDS sajtóközleménye pedig itt tekinthető meg.

De mi  a helyzet nálunk a HIV fertőzöttek jogaival az év 364 napján, kivéve tehát  a december elsejéket, amikor az ENSZ által kijelölt AIDS elleni küzdelem  Világnapján, a szokottnál jóval nagyobb  nyilvánosságot kapnak  a megelőzésben,  ártalomcsökkentésben érdekelt szakemberek kérdései: mennyiben hatékony a Nemzeti AIDS Bizottság?  Miért nem folyik tudatos és szisztematikus AIDS- prevenció és biztonságos szex-edukáció a magyar  iskolákban? Miért veri ki  a biztosítékot  az elérhető óvszer-automata a  szórakozóhelyeken, vagy urambocsá', a tizenéves fiatalok tömegei által látogatott intézmények mosdóiban ötlete? Hol tart a HIV-vel élők decentralizációjának terve? És amely minden kérdés alfája és omegája lehetne, mikor fogadja el  a parlament a  Nemzeti AIDS Stratégiát (2011-2015)?

Nézzünk most a HIV érintettség szempontjából, messze a teljesség igénye nélkül, két igazán veszélyeztetett csoportot! Az ápriis 27-én megrendezésre került "Hogyan tovább drogpolitika - 2012? " szakmai civil fórumon- melyet a négy legnagyobb hazai ernyőszervezet közösen rendezett - a nemzeti drogkoordinátor által felvázolt még éppen elfogadható a helyzet képhez képest,  Dr. Újhelyi Eszter,  az Egyesített Szent István és Szent László kórház Központi Immunológiai Laboratóriumának vezetője, egészen másról számolt be. A doktornő szerint ezzel a túlzóan optimista képpel szemben, (évente 160-180 új esetet regisztrálnak, forrás: Országos Epidemiológiai Központ – Epinfo 2012/9.szám: 182 eset 2010-ben, 162 eset 2011-ben, a szerk.) a valóság az, hogy évek óta nincs elegendő  szűrővizsgálat, tehát a publikus  eredmények  nem tekinthetők valósaknak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy rohamosan emelkedik a végstádiumban diagnosztizált AIDS-esek száma, vagyis nem a még reménytkeltő korai szakaszban kerülnek kiszűrésre a fertőzöttek, hanem amikor már gyakorlatilag nem lehet  rajtuk segíteni. Újhelyi hangsúlyozta azt is, hogy amikor a drogozással kapcsolják össze a HIV fertőzöttség  kockázatát, akkor szinte mindig az intravénás használatra gondolunk, holott korántsem csak arra kellene! Bizonyos meleg közösségekben például a tapasztalatok szerint  népszerűek a poppers vagy ajungle juice termékek, amelyeket inhalálva/felszívva használnak, melyek hatására a szexuális szokások megváltoznak. Az aktus közben vérzéssel járó fertőzések veszélye  megemelkedik, ahogyan az a hepatitis C fertőzöttségi arány rohamos növekedésében is kimutatható már, az említett klientúrában. Szintén Dr. Újhelyi Eszter emelte ki azt is, hogy érdemes lenne végre figyelembe venni a többségi társadalom számára is költséghatékonyabb megoldások szorgalmazását, hiszen amíg egy hepatitis C kezelés havonta átlagosan 500 ezer Ft-jába kerül az egészségügynek és  egy teljes kezelés jellemzően 6 hónapig tart, addig miért nem  a megelőzésre fordít inkább többet az állam? Bagyinszky Ferenc a sok szempontból jogosnak tartott kritika és javaslat dacára, Újhelyi javaslatára reagálva megjegyezte, hogy a doktornő, a Nemzeti AIDS Bizottság főtitkáraként talán maga is felelős a hazai AIDS prevenció ilyetén alakulásáért.  Majd hozzáfűzte, hogy "az állam összesen évi 15 millió forintot költ HIV-prevenciós programok támogatására, és ez csupán csepp a tengerben."

S ha már egy takarékosabb finaszírozási stratégia és egy józanabb drog-és egészségpolitika igénye fogalmazódott meg a HIV és hepatitis -megelőzés területén is, jöjjön még egy külföldi példa, megint csak más megközelítéssel, és markáns magyar vonatkozással! Az elmúlt hetekben Magyarországon jártak a  svájci Flora Dora program képviselői. A  Svájci - Magyar Együttműködési Pályázat keretében támogatott  IRIS Projekt - teljes nevén "Szociális szolgáltatások fejlesztése prostitúcióban élő magyar nők részére Magyarországon és Svájcban” magyarországi tanulmányúton járt svájci szakembereinek  fogadása alkalmából megrendezett hálózatépítő találkozóra, a Kék Pont is meghívást kapott, "Csere Csak Csajoknak" programja révén. (Hazai együttműködő szervezetek:  a budapesti Sex Educatio Alapítvány, a pécsi INDIT Közalapítvány és a nyíregyházi Periféria Egyesület.) A  Zürichben működő busz-program egy terepen működő, komplex szociális szolgáltatás, egy könnyen megközelíthető női tanácsadó szolgálat prostituáltak számára. A komplexitás jelent fertőzés és erőszak-megelőzést, ártalomcsökkentést, áldozatsegítést, krízisintervenciót, általános szociális integrációt segítő szolgáltatásokat, jogsegélyt. Klasszikus alacsonyküszöbű programról van szó, tehát a program anonim. A kliensek 10%-a svájci, 81%-a magyar, illetve 9% egyéb nemzetiségű. Magyar lányok legnagyobb számban az Észak-Kelet Mo-i régióból érkeznek Zürichbe. A programban 2 évente végeznek kliens-szükségletfelmérést, a 2010-es adatok alapján a nem magyarok körében 31, a magyaroknál 23 év az átlagéletkor, minimum egy gyereke 33%-nak van a nem magyaroknak, míg a magyarok esetében 62%-nak. A nem magyar kliensek 60%-a fix lakhelyen él, a magyar lányok 94%"-a az "egyéb lakhatást" jelölte be  a kérdőíven. Míg a nem magyarok körében 50% élt át  erőszakot  életében, a magyarok esetében ez az arány 63%. Mivel a svájci szakemberek célja a hosszútávú szociális munka és együttműködés lenne, azonban ez a magyarok esetében a 90 napos kint tartózkodással nem valósulhat meg, ezért  kerestek/keresnek az Iris projekt keretében is olyan magyar partner szervezeteket, amelyek  a hazatérő magyar nőknek itthon tudnak támogatást nyújtani.

A Flora Dora gyakorlatáról és tapasztalatáról, és arról, hogy a konzervatív Svájcban hogyan viszonyulnak a döntéshozók, a szakemberek és a lakosság ezekhez  a típusú szolgáltatásokhoz, arról oldalalakat lehetne még írni, de hadd emeljük most ki a témának csak a  kommunikációs vonatkozásait  és a  társadalmi érzékenyítést érintő részét! Svájcban, ahol  a közvetlen demokrácia rendszere szerint élnek, nagyon gyakoriak  a népszavazások. Azt ugyanis bárki kezdeményezheti, akinek sikerül 100 ezer támogató aláírást begyűjtenie 18 hónap alatt. A Flora Dora esetében is volt ilyen indítvány, legutóbb például egy új zóna kijelölése ürügyén intéztek kérdést a lakossághoz, támogatják-e egy olyan új  övezet kijelölését, amely területen a prostituáltak sokkal kevésbé zavarnák a civileket. Az erre a célra kialakított garázsokban a tervek szerint  lennének wc-k és zuhanyzók, folyamatos orvosi felügyelettel és a Flora Dora tanácsadóival.

A Flora Dora Tanácsadó-busza:

Arra  a kérdésünkre, hogy miként sikerül az alapítványnak elfogadtatnia  a közvéleménnyel, hogy egy olyan programot működtetnek  a zürichi önkormányzat támogatásásával, amelyben  a kliensek több mint 80%-a  nem svájci, hanem magyar állampolgár, a következő választ kaptuk: Svájban a prostitúció legális, az EU-s állampolgárokat,  érvényes munkavállalási engedéllyel, megilletik jogaik. Mivel az a nyilvánvaló jól felfogott érdeke a városnak, hogy a lehető legbiztonságosabb és ellenőrzött körülmények között folyjon ez  a tevékenység, a lakosság és a prostituáltak érdekeinek folyamatos összehangolása szükséges és ez meg is történik. Azt  a kérdésünket pedig, hogy milyen módon ellenőrzi a zürichi önkormányzat a működési támogatás jogszabály szerinti és indokolt elköltését, egyszerűen nem értették  a jelenlévő vendégek. Kiderült hogy azért nem, mert a város nem ellenőrzi őket. A zürichiek látják, tudják, hogy  a Flora Dora programjára igény van, működik is, és ezzel beérik...

Ingyenes, anonim HIV szűrést végző helyek országszerte az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat honlapján.

Szűrőhelyek országos listája a Nemzeti Drog Fókuszpont oldalán.

Infók  a Háttér Tásaság  a Melegekért  oldalán

Forrás: kekpont.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr364516362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása