Az európai kamaszok legális és illegális szerhasználati szokásait vizsgáló ESPAD 2011 felmérés hazai vonatkozásai

 

Végleges eredmény ugyan csak május végére várható, de már most is betekinthetünk a négyévente elvégzett ESPAD felmérés legfrissebb, magyarországi adataiba. A 2007-es vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a magyar tinédzserek leginkább a dohányzás és az alkohol vényköteles gyógyszerekkel együttes fogyasztásában járnak az élen Európában, míg az illegális szerek használatának tekintetében inkább a lista sereghajtói közé tartoznak (az ESPAD 2007-ről bővebben lásd az „Egy változó kor változó ifjúsága – Kutatások XII.” című kiadványt).

A korábbi trend kisebb módosulásokkal folytatódni látszik, kamaszaink változatlanul a legális drogok fogyasztásában tűnnek ki a mezőnyből. Új fejlemény, hogy Európában egyedülálló módon a magyar lányok már nagyobb arányban dohányoznak, mint a fiúk, valamint míg az alkoholivás terén a tinédzserek elmaradnak a csúcsfogyasztó országoktól, addig a rohamivás (nagy mennyiségű szeszes ital rövid idő alatti elfogyasztása) egyre elterjedtebbé válik. A kábítószerek kipróbálásának aránya némiképp ugyan növekedett, de még mindig elmarad az európai átlagtól.

Mindebből akár azt is leszűrhetnénk, hogy a hatályos törvények és a prevenciós programok sikerrel terelik a fiatalokat a kábítószerek helyett a legális szerek irányába, azonban ez önmagában nem lehet cél. Az alkohol és a dohány ugyanis épp azok a drogok, melyek a legnagyobb egészségügyi és társadalmi költséggel járnak az országban, előbbi esetében ráadásul pont a kockázatos használati formák terjedése figyelhető meg. Emellett érdemes szem előtt tartani a magyar felmérést vezető Dr. Elekes Zsuzsanna szavait is, aki az eredményekhez hozzáfűzte, hogy a közép-kelet-európai országok késve követik a nyugati trendeket, ezért a fogyasztási tendenciákban még további emelkedés várható. Éppen emiatt lenne elengedhetetlen a fiatalokat célzó egészségfejlesztő programok terjesztése, hogy az emelkedő kipróbálási és használati arányt ne csupán a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülése, hanem a kevésbé kockázatos szerhasználati formák és egyéb rekreációs tevékenységek előnyben részesítése is alakítsa.

A felmérésről bővebben lásd a BAON cikkét, a nemzetközi eredményekkel kapcsolatosan pedig május 31-től az ESPAD honlapját

 

Kardos Tamás

Drogriporter 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr594498855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása