Szakemberek elbocsátása, programok megszűnése, a büntető törvénykönyv kábítószeres bűncselekményeket érintő részének átalakítása és a drogstratégia hiánya – ezekkel a problémákkal szembesülnek a drogszakmai szervezetek. 

Januártól gyakorlatilag ...
Januártól gyakorlatilag nem működik a tűcsereprogramot biztosító alapítvány
 

A kormány képviselőivel nemrég lefolytatott vitájukon Puy Tamás, a VII. kerületben tűcsereprogramot működtető Art Éra Alapítvány munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy január óta gyakorlatilag nem működnek, mert az elmúlt években jellemzően normatív támogatásból éltek. Ez számukra megszűnt, annak ellenére, hogy az előző években forgalmuk, eszközigényük egyre nőtt, 2011-ben közel 120 ezer fecskendőt adtak ki. Most az a céljuk, hogy legalább a helyük megmaradjon, amíg az esetleges új pályázati forrásokat megkapják. Heti kétszer kinyitnak most is, hogy a klienseikkel megmaradjon a kapcsolatuk.

Balogh Tamás, a húsz éve működő Drogstop ingyenes, korábban 24 órás drogsegélytelefon munkatársa arról számolt be, hogy már csak nyolc órában működnek, alkalmazottaik száma húszról háromra csökkent. Mindezt annak ellenére, hogy 2010-ről 2011-re megkétszereződött klienseik száma. Tavaly év elején napi 2700 hívás érkezett hozzájuk, most nyolc órában körülbelül 900 (természetesen nem tudják az összeset fogadni). – Vannak szervezetek, amelyek felfüggesztették a munkájukat, van, ahol komoly elbocsátások történtek, mások korlátozták a szolgáltatásaikat, nyitva tartásukat, vagy elmaradnak tervezett fejlesztéseik – sorolta Gondi János, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének elnöke.

– Pár évvel ezelőtt 20-30 ember foglalkozott ezzel a területtel a minisztériumban, jelenleg hárman vagyunk – reagált Müller Éva nemzeti drogkoordinátor. Elmondta, hogy a költségvetési források valóban csökkennek, de az uniós forrásokat növelni szeretnék. Azt javasolta a szervezeteknek, hogy pályázzanak ezekre. A kevés költségvetési forrással kapcsolatban úgy döntöttek, hogy a „célzott és javallott prevenció” élvez elsőbbséget. Ilyen célzott program például, ha kifejezetten alkoholista szülők gyerekeit vagy tanulási gondokkal küzdő gyerekeket keresnek meg szakemberek. Ami az úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatásokat illeti, melyeknél nincsenek szigorú elvárások, nem követelmény az absztinencia, biztosítás nélkül és névtelenül is igénybe vehetők, a kormányzat képviselője közölte, tisztában vannak azzal, hogy a csökkenő források miatt szolgáltatók szűntek meg. Forrásátcsoportosítással, pályázati úton szeretnék kezelni ezt a problémát több mint 80 millió forinttal. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem igaz a szolgáltatók vádja, miszerint a kormány el akarja lehetetleníteni a tűcsereprogramokat. Nemrég tárgyaltak is a fővárosi ellátókkal egy úgynevezett tűdepó kialakításáról. 

A drogkoordinátor a további gondok között említette, hogy az addiktológiai járóbeteg-ellátásban a betegek 80 százalékát ugyanaz a 15-20 intézmény látja el, bizonyos egységek, például a gyermekaddiktológia teljesen hiányzik. Hozzátette, hogy egy új országos intézet kialakításáról nem mondtak le, fontos kormányzati cél, hogy az addiktológiai és pszichiátriai betegek ellátására létrehozzanak egy helyet. Hogy mikor és miből, arról nem ejtett szót.

A civil szervezetek másik fő kifogása a büntető törvénykönyv kábítószerekkel kapcsolatos tervezett szigorítása volt. – A drogfogyasztást kriminalizálják, a dohányzást kontrollálják, az alkoholfogyasztást pedig támogatják. Pedig bizonyítottan nem hatékony a büntető igazságszolgáltatás eszközeivel fellépni a droghasználók ellen – emlékeztetett Topolánszky Ákos drogpolitikai szakértő. Hozzátette, hogy sokkal drágább is, mint az egészségügyi és szociális megoldás, ennek ellenére az új Btk. hatálybalépésével tovább fog romlani a kiadások aránya. – Kevés pénzünk van, de legalább rosszul költjük el – fogalmazott.

A kormány által szerdán elfogadott Btk.-tervezetről Kara Ákos, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy az enyhébb büntetés alá eső csekély mennyiség fogalma kereskedelem esetén megszűnik, de kínálás-átadás esetén megmarad. Ugyanakkor a függőkre vonatkozó enyhébb szabályokat megszüntették. Az elterelés (büntetés helyett kezelés) lehetőségének szűkítéséről közölte, hogy kétévente egyszer kerülhet rá sor, de a közétett tervezettel ellentétben nem az elkövetés körülményeit kell érte feltárni, csak egy egyszerű beismerő vallomást kell tenni.

Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa szerint eddig is Európa egyik legszigorúbb szabályozása volt a magyar, ami most tovább szigorodik. Ha például egy 18 éves gimnazista fiatalabb társának drogot ad, akkor börtönbe is kerülhet, amit elfogadhatatlannak tartanak. Az elterelés szigorításáról kijelentette, hogy emiatt a legproblémásabb, visszaeső fogyasztók börtönbüntetés elé nézhetnek, pedig arra lenne szükségük, hogy az ellátásba kerüljenek. Szerinte több tízezer felesleges büntetőeljárás zajlik majd. 

Forrás: nol.hu - Matalin Dóra 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr374489044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása