Az európai drogmonitorozó intézet jelentése szerint a heroinfüggőknek való heroinfelírás hatékonyan segít a függők kemény magján

 

 

A heroinfüggők egy kemény magja számára semmilyen hagyományos kezelési forma nem válik be – legalábbis hosszú ideig így gondolták. Az Európai Kábítószer és Kábítószer-függőség Megfigyelő Központja (EMCDDA) szerint azonban ez a nézet már a múltté. Új jelentésükben a gyógyszeres helyettesítő terápiákat veszik a fókuszba, ezek közül is az utcai herointól függő emberek számára az orvosi heroin (diacetilmorfin) felírását, ami már számos európai országban bizonyult sikeresnek. Először Svájcban vezették be a 90-es évek elején, illetve az Egyesült Királyságban már a huszadik század eleje óta létezik, bár nagyon kevés klienssel. Ma már Hollandiában, Dániában és Spanyolországban is elérhető a kezelés ezen formája, illetve Európán kívül Kanadában.

Az EMCDDA-Europol közös éves jelentése felhívja a figyelmet az új pszichoaktív szerek terjedésére: míg tavaly 41 ilyen szer került nyilvántartásba, addig tavaly 49. 2011-ben 23 szintetikus kannabinoidot, 8 új szintetikus katinont jelentettek. “Az a sebesség, amivel ezek szerek megjelennek a piacon, megkérdőjelezi a hagyományos monitorozási eljárásokat, politikai válaszokat és az új pszichoaktív szerek fogyasztásának ellenőrzését,” állítja a jelentés. A legnagyobb népszerűségre a szintetikus kannabinoidok tettek szert, 2008 óta csak ezekből 45 féle szert vettek nyilvántartásba. 

 

Az EMCDDA jelentése szerint a 90-es évek óta publikált kutatási eredmények “erős bizonyítékot” (strong evidence) találtak arra, hogy a heroinfüggők kemény magja számára az injektálható heroin jóval pozitívabb hatásokkal jár, mint az egyéb gyógyszerek felírása (metadon). A kezelés jelentősen javítja a fogyasztók jóllétét és egészségügyi állapotát, jelentősen csökkentette az illegális heroinfogyasztást, a bűncselekmények elkövetését és javította a fogyasztók szociális működését.

A kezelésnek ez a típusa többről szól, mint egyszerűen heroin felírás heroinfogyasztók részére,” jelentette ki Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója. “Ez egy magas szinten szabályozott terápiás módszer, amely egy a kezelés iránt különösen ellenálló csoportot céloz meg. Bár az ezzel a módszerrel kezelt csoport kicsiny, a drogfogyasztás negatív következményei náluk a leghangsúlyosabbak.

A heroinkezelés nem olcsó – páciensenként 10-20 ezer Euróba kerül évente, míg a metadonkezelés 1 ezer - 3 ezer Euróba kerül egy évben. A kutatások azonban bebizonyították, hogy még így is megérte az ezt bevezető államoknak, megérültek a költségek ugyanis az elmaradt bűncselekmények, kórházi beutalások, bebörtönzések és egyéb ártalmak folytán.

További cikkeink a heroinfenntartásról!

Sárosi Péter

Forrás: drogriporter.hu 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr704476150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása