"A drogváltás  jelensége injekciós  droghasználókkal készült interjúkban" címmel megjelent a Rácz József - Csák Róbert - Karátson Renáta - Vadász Viktória  kutatása a Psychiatria Hungarica-ban (27,1:29-47.), a Magyar Pszichiátriai Társaság tudományos folyóiratában.

A vizsgált személyek a Kontakt program keretében működô tűcsere-programból kerültek ki (2010. december – 2011. február között).  A vizsgálatba kerülés kritériuma az elmúlt 30 napban legalább egyszeri injekciós mefedron használat volt. 17 személlyel készült interjú. Egy megállapítás a kutatás összegzéséből:

"A mefedron a kutatás tárgyát képzô populációban azért tehetett szert ilyen népszerűségre,mert mind az amfetamin, mind a heroin minôsége az elmúlt években sokat romlott, illetve a használók többsége „nem érzett semmit” a meg szokott szer használata mellett, így a mefedron mindkét szerhasználói csoportban elsôdleges vagy kizárólagos droggá vált. Ebben szerepet játszott legális volta és magas hatóanyag tartalma, ami intenzív hatást váltott ki."

"Néhányan beszámoltak arról, hogy már nem tudják annyira növelni a bevitt mefedron-mennyiséget,hogy elérjék ugyanazt a hatást, mint a kezdetekben.A nyitottság, a boldogság, a pörgés és beszélgetés is elmúlt náluk, annak ellenére, hogy a z injektálások közötti idô akár 10–20 percre is lecsökkent. Volt, aki szerint pszichésen és fizikálisan is tönkreteszi az embert a hosszú távú használat:

„Hogy mondjam, nem normális, épelméjű ember lesz tôle az ember. Lát dolgokat, beképzel dolgokat, rángatózás, idegrángatózás tôle, úgy alszik az ember, hogy pattog, mint egy gumilabda.”

A kutatásról szóló tudományos cikk itt olvasható.

Forrás: kekpont.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr344398624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása