Ha egy barátod vagy hozzátartozód valamilyen függőségtől szenved, - legyen az alkoholtól, drogtól, játéktól vagy bármi mástól való függés -, te vagy az első a sorban, aki a szakemberek előtt segítségére siethet. Ám néhány dologra oda kell figyelned!

- Ne hunyj szemet a probléma felett! Ha nem törődsz a függőséggel, vagy próbálsz róla nem venni tudomást, azzal csak szerettednek ártasz.

- Ne légy túlzottan konfrontatív sem! A problémát csak súlyosbítja, ha letámadod a függőséggel küzdőt. Ne feledd, a függőség betegség. Legyél toleráns, és találjátok meg együtt a kiutat.

- Legyen egyre kellemetlenebb a függőség megléte a függőnek! Az egyik legnehezebb, de egyben legfontosabb teendőd elérni, hogy a függő kínosan érezze magát függősége miatt. Ha valakit szeretsz, nehéz lehet vele keményen bánnod, ám ebben az esetben nincs más választásod. Ha egy háztartásban élsz a függővel, éreztesd vele, hogy őt szívesen és szeretettel várod haza, de függősége teher számodra és a családotok számára. Mindezt pedig továbbra is a lehető legnagyobb odafigyeléssel tedd, különben a függő szemében könnyen ellenséggé válhatsz.

- Minden pozitív változást tégy valódi ünneppé! Ha szeretted a javulás útján sikeres lépést tesz meg, legyen az bármennyire apró is, ismerd el erőfeszítését. Lássa azt, hogy minden javulástól boldogabb vagy, így érted is tesz, amikor önmagáért tesz.

- Legyen forgatókönyved a legrosszabb esetre! Ha a helyzet rosszra fordul, és szeretted nem hajlandó a segítséget elfogadni, állj készen profi szakemberek, intézmények bevonására. Ehhez bizonyos, helyzetenként változó anyagi erőforrások előteremtésére, és a legmegfelelőbb intézménnyel való előzetes egyeztetésre is szükség lehet.
 

Forrás: stop.hu - Foglár Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr874397688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása