Fotó: Dreamstime

Az alkoholisták esetében az alkoholfogyasztás és az azt kiváltó helyzet közötti kapcsolat mintegy bevésődik az illető fejébe, ezért olyan nehéz megszabadulni a függőségtől és ez a gyakori visszaesés oka is, mondták el a Cambridge Egyetem kutatói.

Ennek a bevésődésnek a megszüntetésére végeztek a kutatók olyan állatkísérleteket, ahol gyógyszeres kezelés kifejlesztését készítették elő. Az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó, erőszakosan felszínre törő emlékeket ugyanis véglegesen kitörölnék a tudatalattiból. Ha a kutatások eredménnyel zárulnak, az áttörő jelentőségű felfedezést más, függőségben szenvedő betegeknél is alkalmazni lehetne. Az agy amigdala nevű részét vizsgálták a kísérletek során, ezen belül is az érzelmi emlékek tárolásáért felelős részre koncentráltak, abban bízva, hogy az ott tárolt emlékeket ki lehet majd törölni, ami által meg lehet majd szüntetni az alkohol iránti vágyakozást kiváltó impulzusokat is. A kutatásokat az egyetem Kísérleti Pszichológia Tanszék Viselkedési és Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársai végzik.

Az agy, mint számítógép

Dr. Amy Milton, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy az emlékekre korábban úgy tekintettek, mint egy könyv lapjaira, amin, ha egyszer már kinyomtatták, változtatni nem lehet. Manapság viszont érdemesebb úgy értelmezni, mint egy szövegszerkesztő dokumentumot, amit el lehet menteni, elő lehet hívni, de törölni is lehet belőle. Az emlékek előhívásuk során az inakítv , stabil állapotból átkerülnek egy aktív, instabil állapotba, ahol a feltételezések szerint gyógyszerekkel oly módon lehetne manipulálni a nem kívánt pontokat, hogy azok többé ne kerülhessenek vissza stabil helyzetükbe. Az eddigi, rágcsálókon végzett sikeres kísérleteket várhatóan majd önkéntes alkoholistákon végezendő kezelések követik majd.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr74335554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása