Fotó: stock.xchng

Az antidepresszánsok enyhe vagy közepes depresszióban szenvedő betegekre gyakorolt hatását vizsgálták amerikai kutatók egy új keletű szakmai vita miatt. Eredményeik szerint mégiscsak járhatnak előnyökkel ezek a készítmények.

A fluoxetin vagy venlaflaxin hatóanyagú gyógyszerek a betegeknél jelentős javulást értek el, azokkal szemben, akik placebot kaptak. Így a kutatók az eredmények alapján úgy vélik, hogy nem igaz az elmélet, miszerint a gyógyszerek csak akkor járnak előnyökkel, ha a beteg már nagyon súlyos állapotban van. A kutatást a Chicagói Egyetem orvosai végezték, Dr. Robert Gibbons vezetésével, kutatási eredményeik az Archives of General Psychiatry online kiadásában jelentek meg.

Közel 9 ezer embert vizsgáltak meg

Dr. Gibbons munkatársaival 12 korábbi tanulmányt elemzett, melyekben a fluoxetin hatásait vizsgálták felnőttekben, valamint 4-4 olyat, ahol idős és fiatal betegeken követték a gyógyszer hatékonyságát. Ezen felül 21 olyan kutatást vettek górcső alá, amelyek a venlaflaxin hatásait vizsgálták, így összesen csaknem 9 ezer beteg vett részt a vizsgálatokon. A fluoxetint szedő felnőttek és gyerekek közül többen értek el legalább 50%-os javulást a depresszió teszteken 6 hét elteltével, mint a placebót szedő csoport tagjai. A felnőttek csoportjában a betegek 55%-a reagált a fluoxetinre szemben a placebo csoport 34%- ával.

A fiatalok körében a fluoxetin 30%-ban segítette elő a tünetek enyhülését, míg ez az arány a kontrollcsoportnál 6% volt csupán. Az előnyök attól függetlenül jelentkeztek, hogy milyen súlyosak voltak a betegek tünetei a kezelés kezdetekor. Dr. Gibbons még hozzátette azt is, hogy az idősek körében volt a legkevésbé hatásos a szer, a legnagyobb előnyöket pedig a fiataloknál tapasztalták.

Nem mindenki ért egyet az eredményekkel

Van viszont, akit nem győztek meg ezek a kutatási eredmények: Dr. Irving Kirsch, a Harvard Egyetem orvosi karának antidepresszáns-szakértője úgy véli, hogy a kezeltek közül csak minden ötödiknél mutatható ki javulás, a többieknél viszont semmi előny nem származik a gyógyszer szedéséből. Így ő továbbra is inkább az alternatív depressziókezelést ajánlja, mint a pszichoterápia és a mozgás.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr904329761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása