Egyre több olyan embert látunk magunk körül, akik hosszú ideig szenvednek egy rossz kapcsolatban ahelyett, hogy lezárnák azt. De arra is van példa, hogy valaki szinte mindig kapcsolatban él, sosincs egyedül. Lehetséges, hogy ezek hátterében komoly ok húzódik, méghozzá a függőség.

 

Társfüggőségről akkor beszélünk, amikor az ember élete semmi másról sem szól, csak a társáról, míg a kapcsolatfüggők nem a személyhez, hanem magához a kapcsolathoz ragaszkodnak. Közös bennük azonban, hogy a függő egyén alárendelt helyzetben van, nem érzi teljes értékű embernek magát egyedül.

Társfüggőség
A társfüggő mindent megtesz, megbocsát, elnéz. Minden cselekedetét a másiktól teszi függővé, nincs saját véleménye. Nem boldog a kapcsolatban, mégsem mer változtatni, mert betegesen fél társa elvesztésétől. Csak az a fontos, hogy a másik mellett tudja magát, képtelen kilépni a kapcsolatból.

Kapcsolatfüggőség
A kapcsolatfüggő ember nem érzi jól magát egyedül, sőt, retteg a magánytól. Nem tud mit kezdeni a gondolattal, hogy társ nélkül marad. Ezért ha véget ér egy kapcsolata, nem keresgél és válogat sokáig, rögtön menekül egy másikba. Gyors tempóban halad, minél hamarabb szeretné biztonságban tudni magát valaki mellett. 


Lehetséges okok
A függők többségének erős önbizalomhiánya van, úgy érzik, őket nem lehet szeretni. Gyakori a felelősségtől való félelem is, a személy nem mer dönteni, fél annak következményeitől. Ezért a kapcsolatban is igyekszik mindent átruházni a másikra.

Többen azért válnak függővé, mert félnek az újdonságtól, ezért inkább benne maradnak egy rosszul működő, de megszokott kapcsolatban. Ugyanakkor a függőség oka a gyerekkorban is keresendő, hiszen ha valaki nem kapott elég szeretet szüleitől, ezt felnőttként igyekszik pótolni. De az sem ritka, hogy valakit elhalmoztak szeretettel, ebben az esetben a személy kapcsolatában is túlságosan ragaszkodóvá válik. Továbbá egy rossz házasság mintája is mély nyomot hagy a gyermek lelkében, amit felnőttként sem tud kitörölni.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr694313259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása