Nagy intézmények restaurálását, vagy inkább a közösségi-alapú ellátások fejlesztését választjuk?

Március 7-én rendeték meg a Közösségi és Addiktológiai Konferenciát. A szakmai találkozó különös figyelmet fordított a közösségi alapú egészségügyi és szociális szolgáltatásokra, melyek a mentális problémákkal és szenvedélybetegségekkel élők XXI. századi ellátási modelljét képviselik. 

A konferencián előadó Jean-Luc Roelandt (Lille, Franciaország), aki részt vett Lille városának és környékének átfogó közösségi alapú ellátásának megszervezésében, szintén azt vallja, hogy a felhasználók, az egészségügyi és szociális szolgálatok és a háziorvosok is egyformán fontosak a kliensek segítésében, és a társadalomba történő visszavezetésük során. Roelandt doktor előadásában beszámolt arról, ma hogyan valósítják meg 75 000 lakosnál, közülük több mint 2000 gondozott páciensnél, 110 munkatárssal, köztük 8 pszichiáterrel a közösségi-alapú ellátást, mindössze egy tucatnyi ágyon. Egyetlen embert sem engedtek az utcára a kórházból. Több mint 100 védett házban családszerűen élnek a súlyosabb betegek, akiknek a mobil teamek, krízisszolgáltatások és nem utolsó sorban az önsegítő szervezetek aktivistái is segítenek.

Világszerte bővül a közösségi alapú ellátások köre, Magyarországon mégis 2012-től a közösségi alapú szociális szolgáltatások finanszírozását nagyjából megfelezték, és több szakmai és döntéshozói csoport egy Budapest központjában álló, több száz ágyas szakkórházzal egyesült országos intézet kialakításától várja az ellátás javulását.

- Régi és új modellek és megközelítések küzdelmének izgalmas korszakát éljük. A konferencia felvonultatja azokat a módszereket és megmutatja azt a szemléletet, amely a mai ellátásnál sokkal több mentális problémával élő embert segíthet felépüléshez. A konferencia egyik rendezőjeként is megjelenő Ébredések Alapítvány közösségi szolgáltatásánál egy év közösségi gondozás után a komoly mentális és/vagy addiktológiai problémákkal élő embereknél 17-ről 55%-ra emelkedik a foglalkoztatottság. Ez azért költség-hatékony, mert a betegek nagy számban dolgoznak és sokkal kevesebb a nagy intézmények használata. De ennél is fontosabb, hogy a közösségi gondozás a sok szenvedést megélt betegek és családok számára nagyobb eséllyel adja vissza az élhető élet lehetőségét. A finanszírozás csökkenésével sajnos most jóval kevesebb beteg számára tudjuk ezt a szolgáltatást biztosítani– mondta Harangozó Judit, a konferenciát rendező Magyar Pszichiátriai Társaság Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Szekciója és az Ébredések Alapítvány vezetője a tanácskozás előtt.

Nehézségekkel küzdenek a Pszichiátriai Gondozók is, amelyek a növekvő lakossági igényekhez és nemzetközi szakmai ajánlásokhoz igazodva szeretnék bővíteni a közösségi szolgáltatásokat.

- Örömmel látjuk, hogy a konferenciára sok döntéshozó is eljön. Bízunk abban, hogy előre tudjuk mozdítani a területi, közösségi ellátások fejlődését. A Pszichiátriai Gondozók ellátási lehetőségei romlottak, az utóbbi időben sok ellátó hely önálló működése megszűnt. A szakma vezetésének és az OEP-nek a megbízása alapján egy általam vezetett gondozói szakértői munkacsoport kidolgozott, egy a gondozói tevékenység finanszírozására alkalmas protokollt, ami kipróbálásra is került az ország több gondozójában. Sikeressége ellenére indokolás nélkül ez évtől mégis egy másik, szakmailag és finanszírozás technikailag sokkal kevésbé alkalmas változat került bevezetésre. Összegezve azt állapíthatjuk meg, hogy miközben egy új nagy fővárosi intézmény létrehozása körvonalazódik, amely messze nem a lakóhely közeli közösségi típusú ellátási formát preferálja, addig a jelenlegi országosan tagolt járó és fekvő struktúrában semmiféle fejlesztés nem történt, illetve nem is terveznek ilyet– mondta Silling Tibor, az Magyar Pszichiátriai Gondozók Regionális Egyesületének vezetője.

A konferencia kiemelten kezeli az oktatás területét is. Nagyon fontos ugyanis, hogy a jövendő segítőket ne csak a szakmai módszertanra képezzük, de hivatásra készítsük fel, ahol a humanisztikus értékek soha nem szenvednek csorbát.

- A Semmelweis Egyetemen olyan pszichoterápiás képzési programot dolgoztunk ki az orvostanhallgatók számára, melyben alap-pszichoterápiás ismeretekre tehetnek szert. Célunk, hogy a betegség okozta stressz és annak következtében kialakult lelki problémák megértését, és az empatikus betegvezetést megismerjék. Ez minden orvostanhallgató számára kötelező tárgy. A képzés négy komponensből áll: tantermi előadás, e-learning tananyag, melyben videó felvételeken mutatjuk be a terápiás beavatkozásokat, gyakorlati foglalkozásokon pszichoterápiás készségfejlesztő gyakorlatokat tartunk, és tankönyvből elméleti ismeretekre tehetnek szert- mondta Unoka Zsolt, a SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika adjunktusa, a konferencia résztvevője.

- A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) üdvözli azt a széles körű párbeszédet a különböző szakmai csoportok, a döntéshozók, a betegek, hozzátartozók, egyetemisták, civilek között, amely a konferencián is megmutatkozik. A mentális betegségek ellátásában helye van a korszerű elveket valló, jó gyakorlatot folytató fekvő beteg ellátó intézményeknek ugyanúgy, mint a nagy múlttal rendelkező, a betegek tömegeit ellátó gondozói hálózatnak, és a betegek felépülését és a pszicho-szociális egyensúly helyreállítását és megtartását célzó, közösségi ellátó rendszereknek. Ezen elemek közül ma Magyarországon a közösségi ellátó rendszer igényel több segítséget és támogatást. Az MPT segíteni fogja az ellátórendszer közösségi irányú fejlődését. A Pszichiátriai Világszövetség is új irányelveket fogalmazott meg az utóbbi években a nyitottság és transzparencia jegyében. Az MPT új elnökeként ezt a folyamatot kívánom segíteni- mondta Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, a konferencia előadója.

Magyarország válaszút előtt áll: forrásaival elsősorban a nagy intézmények restaurálását, vagy inkább a közösségi-alapú ellátások fejlődését segíti, követve a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat. 

Forrás: weborvos.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr154296088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sicc 2012.03.08. 10:05:31

Mióta bezárták a gyogyót tele vannak az utcák bolondokkal. De most már nem csak Budapesten, hanem az agglomerációban is. Vegzálják az embereket -főleg nőket és gyerekeket- úton, útfélen. Most éppen a HÉV-en van belőlük egy rakat. A héten az utcánkból vittek el egyet a mentősök rendőri segítséggel.
Hát így ...
süti beállítások módosítása