A közepesen fejlett országokban a halálozás elsődleges oka az alkohol, világszerte évente több áldozatot szed, mint az AIDS vagy a malária. A szakértők az alkohol globális szabályozását kérik az Egészségügyi Világszervezettől. Magyarország a 17. legtöbb alkoholt fogyasztó ország. 

 

Forrás: MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint az alkohol évente több mint 2,5 millió embert öl meg a világon, több áldozatot szed, mint az AIDS, a malária vagy a tbc.

A középesen fejlett országokban - amelyekben a világ népességének fele él - az alkohol az első számú egészségügyi kockázat, nagyobb a kockázata, mint az elhízásé, a mozgásszegény életmódé vagy a dohányzásé.

Az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban ajánlásokat is megfogalmazott arra nézve, hogy hogyan lehetne mérsékelni az alkohol okozta elhalálozások számát. A csekély hatású ajánlások helyett azonban ideje lenne kötelező érvényű jogszabályokat bevezetni - vetette fel Devi Sridhar, az angliai Oxford Egyetem egészségpolitikai szakértője a Nature tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent kommentárjában

A szakértő írásában úgy vélekedett, hogy a WHO-nak az alkoholfogyasztást globális szinten kellene szabályoznia, meghatározva többek között az alkoholfogyasztás engedélyezésének korhatárát, és a zéró tolerancia elvét kellene vallania az alkoholos állapotban történő vezetéssel kapcsolatban. A kommentár szerzője szerint a szabályozásnak az Egészségügyi Világszervezet 194 tagországában kötelező hatályúnak kellene lenni. A szakértő szerint a WHO-szabályozás arra késztetné az országokat, hogy szigorítsák alkoholfogyasztási törvényeiket, és hogy hatékonyabbak legyen e jogszabályok betartatásában.

Az alkoholfogyasztás mennyiségét száz százalékos etil-alkoholban szokás számolni, ily módon kiigazítva a különböző alkoholok eltérő szeszfokát. Egy liter 10 százalék alkoholtartalmú bor például 0,1 liter tiszta etil-alkoholnak felel meg. A magyarok  évente átlagosan 4,47 liter tiszta etil-alkoholt fogyasztanak, ez körülbelül 45 liter bornak felel meg.

Magyarország a 17. a legtöbb alkoholt fogyasztó országok listáján

Az Egészségügyi Világszervezet összesített alkoholfogyasztási listájának első tíz helyén az európai országok többségben vannak. Ugyan a legtöbb alkoholt fogyasztó ország Uganda, ahol 19,47 liter tiszta alkohol fogy el fejenként a 15 évesnél idősebb népesség körében. Tíz százalékos borra átszámítva ez 195 liter bort jelent, azaz személyenként körülbelül heti öt üveget (7dl-es üvegeket feltételezve). Ugandát Luxemburg (17,54 liter), Csehország (16,21 liter), Írország (14,45 liter) és Moldova (13,88 liter) követi. Magyarország a 17. 11,92 liter tiszta alkohollal.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás ára a korai elhalálozás. A statisztikák szerint Oroszországban és a volt szovjet tagköztársaságokban minden ötödik ember halálát az alkohol okozza. Az alkoholfogyasztás ugyanis emeli a szív- és érrendszeri betegségek, a májcirrózis, valamint egyes daganattípusok kockázatát, továbbá az erőszakos cselekmények és a közlekedési balesetek valószínűségét.

Devi Sridhar érvelése szerint a WHO az egyetlen egészségügyi szervezet, amely globális, kötelező érvényű szabályozást dolgozhat ki a témában. A WHO 64 éves történetében erre kétszer volt példa: egyrészt, amikor létrehozták a különféle járványokat és egyes fertőző betegségeket regisztráló adatbázist; másrészt, amikor a világszervezet keretegyezményben kötelezte az országokat, hogy csökkentsék a dohánykeresletet valamint -kínálatot. A WHO egyébként 2010-ben már közzétett egy stratégiát az alkohol káros hatásainak csökkentésére.

"Az országok tudatában vannak a problémának, de csak néhányuk kötelezte el igazán a változtatás mellett: a probléma nem az egészségügyi minisztériumokkal van, hanem a pénzügyi, kereskedelmi tárcákkal, amelyeknél nem az egészségügyi szempontok az elsődlegesek" - nyilatkozta az Oxford Egyetem szakértője.

Nature-ben közzétett kommentárban Sridhar úgy vélekedett, hogy a jelenlegi WHO ajánlás keretként működhet egy új nemzetközi alkoholszabályozási egyezményhez. Az egyezménynek olyan területekre is ki kell térnie, mint az alkoholreklámok szigorítása, az árképzés, illetve az alkoholos befolyásoltság alatti gépkocsivezetés elleni még szigorúbb fellépés.

Forrás: AFP

 

Alkoholfogyasztási toplisták

A legtöbb sört fogyasztó országok és autonóm térségek listája (egy főre jutó éves mennyiség tiszta etilalkoholra átszámítva)

 1. Csehország: 9,43 liter, 2. Írország: 9,24 liter, 3. Szváziföld: 7,48 liter, 4. Németország: 7,26 liter, 5. Ausztria: 6,42 liter, 6. Luxemburg: 6,16 liter, 7. Uganda: 6,14 liter, 8. Dánia: 6,02 liter, 9. Nagy-Britannia: 5,97 liter, 10. Belgium: 5,9 liter.

A legtöbb bort fogyasztó országok és autonóm térségek listája (egy főre jutó éves mennyiség tiszta etilalkoholra átszámítva)

 1. Luxemburg: 9.43 liter, 2. Franciaország: 8.38 liter, 3. Portugália: 7.16 liter, 4. Olaszország: 6, 99 liter, 5. Horvátország: 6,42 liter, 6. Svájc: 6,23 liter, 7. Argentína: 5,63 liter, 8. Spanyolország: 5,07 liter, 9. Bermuda: 4,95 liter, 10. Görögország: 4,78 liter... 13. Magyarország: 4,47 liter.

A legtöbb tömény italt fogyasztó országok és autonóm térségek listája (egy főre jutó éves mennyiség tiszta etilalkoholra átszámítva)

 1. Moldova 10,94 liter, 2. Réunion: 8,67 liter, 3. Oroszország: 7,64 liter, 4. Saint Lucia: 7,27 liter, 5. Dominika: 7,2 liter, 6. Thaiföld: 7,13 liter, 7. Bahamák: 7,05 liter, 8. Lettország: 6,46 liter, 9. Fehéroroszország: 6,34 liter, Laosz: 6,09 liter

Összesített alkoholfogyasztási adatok (egy főre jutó éves mennyiség tiszta etilalkoholra átszámítva a 15 évesnél idősebb népesség körében)

1. Uganda (19,47 liter), 2. Luxemburg (17,54 liter) 3. Csehország (16,21 liter), 4. Írország (14,45), 5. Moldova (13,88), 6. Franciaország (13,54 liter), 7. Reunion (13,39 liter), 8. Bermuda (12,92 liter), 9. Németország (12,89 liter), 10. Horvátország (12,66 liter)...17. Magyarország (11,92 liter)

Az adatok a WHO 2004-es, alkohollal foglalkozó globális jelentéséből származnak.

 

Forrás: origo.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr694156179

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2012.02.24. 13:27:44

Na igen, az alkohol öl, butít és nyomorba dönt...ez tény. Azonban egy jó minőségű pohár bor, vagy tiszta házi pálinka nem árthat. Érdemes itt körülnézni, hogy tudjátok mit értek jó minőségű alatt: minu.me/-vinopedia
süti beállítások módosítása