A drog letételének, az eredeti élet visszaszerzésének (rehabilitáció) első lépése, hogy az illető beismerje magának a drogfüggőséget! 

 

 

Olvastam itt a Gépnarancson egy cikket, ami lelkesen támogatta a marihuána legalizálását.

Kíváncsivá tett, miként alakulhattak ki a könnyűnek mondott drogok körüli téves információk, a cikkhez hozzászóló marihuána fogyasztó miért ragaszkodnak foggal, körömmel, a marihuánával kapcsolatos tévképzeteikhez!

Tisztázzuk le, mi az a marihuána, milyen szervezetre káros anyagot tartalmaz, és hogyan károsítja az embert testileg, miként hat a gondolkodásra és hogyan változtatja meg az embert pszichésen (lelkileg), magyarul hosszútávon hogyan változik meg a marihuánát használó hangulata!

Az indiai vadkenderben (Cannabis Sativa) található a tetrahidrokannabinol (THC) nevű anyag, ami erős tudatmódosító. A cannabis növényben a legnagyobb THC tartalom a felső levelekben található! Mint minden drognak (méregnek), a testre gyakorolt hatása, így a cannabis esetében is a bevitt mennyiségtől függ!

A THC szervezetbe kerülésének egyik módja, hogy a marihuánát, vagyis a szárított cannabis levelet általában cigaretta formában, a füstjét beszívva (orális úton) a tüdőn keresztül kerül a véráramba.

Létezik más módja a bevitelnek, hiszen a Cannabis Sativa leveléből állítják elő egyebek között a hasist, vagy a hasis olajt, de ezekről most nem ejtek szót!

A marihuána szívásával a vérbe került THC kisebb mennyisége, 12-15 % elraktározódik a zsírba, egy másik része a vizelettel, verejtékkel és széklettel kiürül a szervezetből, egy része viszont megtámadva az idegrendszert okozza a különféle testi tüneteket!

A droghasználó ezeket a tüneteket a gátlásosság és a félénkség levetkőzése, a drog aktív hatása alatt egy jókedv vagy vidám hangulat kialakulásaként éli meg.

Valódi vagy hamis ez a jókedv?

A jókedvet általában egy adott élethelyzet hozza, jókedvű az ember, ha valami többet-jobbat kapott, mint amire számított. Mi történik, ha ezt a jókedvet megpróbáljuk mesterségesen vagy vegyi úton, vagyis droghasználattal előállítani?

A THC csökkenti a koncentráló képességet, a droghasználó gondolataiban felhőként eltakarja a korábbi ambícióit, gátlásait, félelmeit.

Lehetséges, hogy az adott pillanatban, a méregtől kapott jókedvvel kellemesen érzi magát, de miután a drog kiürült a szervezetéből, a gondolataiból, az emlékképekből ez a felhő nem tűnik el.

Ezért van, hogy a marihuána fogyasztóknál rendszeres a rövid távú memória romlása!

Mivel az elme az életben felmerülő problémák megoldásánál először a rövid távú memória emlékképeihez fordul, de ott csupán ködöt talál, úgy tűnhet, hogy a drogot fogyasztónak nehezebben megy az emlékezés, egyre lassabban jut el egy, akár egyszerű probléma megoldáshoz is.

Ez az alapja a THC miatt kialakult gondolati függőségnek, hiszen az illetőnek újra a droghoz kell nyúlnia, mert a lassú problémamegoldás újabb gátlásossághoz vezet, amit újra és újra oldania kell!

Visszatérve a testi tünetekhez, a hamis jókedv eltűnése után, mivel a THC kiégeti a vitaminokat és ásványi anyagok nagy részét az idegrendszerből a szervezet ezeket pótolja úgy, hogy saját magában hiányt okoz! Ezért alakul ki a marihuána fogyasztónál egyebek közöt például a fáradtság, levertség, amit a C-vitamin hiánya okoz!

Nézzük a hosszú távú problémákat:

Mivel a rendszeres drogfogyasztó a rövidtávú memória hiánya egyre látványosabb, és minden újabb vegyszeres vagy mesterséges „gátlás-oldás” egyre több homályos emlékképhez vezet, a drog fogyasztó elkezd egy visszahúzódó, magába forduló életet élni, kikerülni a mindennapi problémákat.

Eltávolodik a családjától, a barátaitól, egyre jobban elszigetelődik mindenkitől, extrém esetben apátiába is süllyedhet!

Visszatérve a témaindítóhoz, hogyan, miért alakulhatott ki a marihuánához kapcsolódó pozitív mítosz, csak egy dologra lehet következtetni: Ezeket az információkat maguk a használó találják ki, mivel ezekkel kísérelik meg saját maguknak, és akár a környezetüknek is igazolni a droghasználatot.

Miért veszélyes ez? A drog letételének, az eredeti élet visszaszerzésének (rehabilitáció) első lépése, hogy az illető beismerje magának a drogfüggőséget!

Ha ragaszkodik ahhoz a meséjéhez, hogy a drog nem veszélyes, nem elég hogy saját maga csúszik a lejtőn, esetleg zuhan a szakadékba, de széthintve a hamis információ másokat is magával ránthat! 

Forrás: gepnarancs.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr124080293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hahn Csaba · http://www.honlaphozam.hu 2012.02.09. 09:56:18

A fentiekben leírtak tulajdonképpen minden drogra igazak, az alkoholra és a nikotinra is. Mindegyiket azért használom, hogy jobban érezzem magam. Lelki függőségem akkor alakul ki, ha a szerem nélkül már nem tudom jól érezni magam. És egyébként mindegyik elszigetel. Egyetlen megoldás a lelki fejlődés (AA, NA), annak elérése, hogy drog nélkül is jól érzem magam.

Bár a cikk írójával ellentétben én nem akkor érzem jól magam, ha többet-jobbat kaptam, mint amire számítottam, hanem akkor, mindig, mivel nincsenek elvárásaim. :-)

A legveszélyesebb drog egyébként szerintem az alkohol, mert szociálisan nagyon be van ágyazódva, ezért gyanútlanná válunk vele szemben. Pedig a legtöbb kárt okozza a társadalomban.

Miragolda 2012.02.15. 10:30:30

A fűről én azt gondolom,hogy az egyik legalattomosabb drog, ugyanis nagyon hosszú ideig képes fenntartani a látszatot, hogy minden rendben van. Fűvel hosszú ideig lehet dolgozni, gyereket nevelni, és csak sokára dönti romba az embert. Pl. az ópiát ennél "korrektebb", az sokáig nem ámít, viszonylag gyorsan ledurrantja az embert.
süti beállítások módosítása