Sok olyan probláma jöhet szembe velünk életünk során, amelyekre ha nem is azonnal, de tudunk magunktól reagálni, válaszokat adni és megoldást találni. A szenvedélybetegségtől, függőségeinktől is meg lehet szabadulni saját erőből, különféle szakemberek segítsége nélkül is, bár ez a leszokásnak egy nagyon nehéz és hosszú útja, sok visszaeséssel, bizonytalansággal tűzdelve. Ezért, ha nem muszáj, ne próbálkozzunk egyedül, főleg, ha sok segítség van körülöttünk. Ezek közül csak meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbbet, amely a személyiségünkhöz a legközelebb áll és a leghatékonyabb segítséget kaphatjuk a legrövidebb idő alatt. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb szervezetek, módszerek körképe Gelsei Bernadett addiktológustól. 

 

 Önsegítő csoportok – a közösség ereje

Például AA (Anonim Alkoholisták), vagy NA (Narcotics Anonymous, Névtelen Drogfüggők), GA (Gamblers Anonymous, Névtelen Szerencsejátékosok) stb., valamint a szenvedélybetegek hozzátartozóinak ACA (Adult Children of Alcoholics), Al-Anon. Azoknak ajánlom, akik saját erejükből próbálják letenni káros szenvedélyüket, és szeretnének úgy megszabadulni a függőségeiktől, hogy  a legkisebb környezeti változtatást tudják a munkájuk vagy családjuk miatt bevállalni. 

Az önsegítő csoportok, főleg a fent említettek 12 lépéses programmal dolgoznak és ahogy a nevükben is benne van, hasonló problémával küzdő emberek a józanság elérése céljából rendszeresen találkoznak és a megosztás technikájával segítenek egymásnak. Ha budapesti vagy, akár naponta több csoportra is el tudsz menni, ahogy időd és munkád engedi.

Alkohol problémával például az AA csoportokra érdemes elmenni. További információ >>

Léteznek még különböző online önsegítő programok, amelyek általában 4-6 hétig adnak napi útmutatást a józanság eléréséhez vagy csökkentéshez, továbbá  online munkafüzet kitöltésével segítenek. Ha a kitöltő szükségesnek érzi, időnként igénybe veheti online szakember tanácsát is a megadott időpontokban, mint például ezen az oldalon:www.kannabiszpont.hu

 


 


Online tanácsadás - diszkréció

Az internet elterjedésével elindult az a trend, hogy ha valakinek valamilyen problémája van, egyből rákeres arra a világhálón. Ezt kihasználva bizonyos szakemberek azt vallják, hogy a sok, esetenként ellentmondásos információ helyett egyszerűbb, ha azonnal segítséget biztosítanak a függőknek a világhálón.  Így bárki könnyedén a saját biztonságos otthonából igénybe tudja venni az online konzultációt. Azok a szenvedélybetegek, akik szégyellik, titkolni akarják a kilétüket (főleg egy kisvárosban könnyen kiderülhet és a pletykák nehezítik a változást), vagy a lakóhelyük közelében nincs elérhető szolgáltatás, ajánlom biztonsággal az online szenvedélybeteg konzultációt, melyek természetesen a hozzátartozókhoz is szólnak. Ilyen például a kifejezetten kamaszokat kezelő www.kamaszszerviz.hu vagy a saját honlapom etanacsadas.hu.  Ezek a szolgáltatások egyre inkább elterjedőbben vannak.

Magánrendelések – személyes tanácsadás
Az addiktológus szakemberek magánrendeléseiken főleg az egyéni addiktológiai konzultációt részesítik előnyben. Ezt azoknak ajánlom, akik úgy érzik, csoportban vagy más idegenekkel képtelenek megosztani függőségükkel kapcsolatos problémáikat és motiválóbbnak érzik a személyes, négyszemközt zajló terápiát.

Néhány szakember weboldala:
www.jozansag.hu
www.addiktologus.hu
www.szenvedelybetegsegito.hu

Szervezetek, alapítványok, gondozók – komplex segítség
A legelterjedtebb és ingyenes szolgáltatásokat természetesen a különböző drogambulanciák, Támasz-gondozók, alapítványok és egyéb önkormányzati szervek nyújtják. Akik komplex rendszerben szeretnének leállni, szeretnék befejezni az esetleg elmaradt iskolai tanulmányaikat, józanodni, gyógyszeres kezelést kapni, alternatív művészeti és sportolási módokkal helyettesíteni a szerhasználatukat, nyugodtan vegyék igénybe ezeket a szolgáltatásokat. A pár órás tanácsadásokon túl akár egész napos elfoglaltságot és védelmet tudnak nyújtani ezek a helyek a kontrollált, drogmentes környezet kialakításához. Pár országosan ismert szervezet elérhetőségei:

stopgroup.hu/
kekpont.hu/
www.nygyk.hu/?link=osztalyok&a=2&sub=drog
indit.hu/
www.drogcentrumszeged.hu/

Drogrehabilitációs otthonok – teljes átalakulási lehetőség
A szakma által leghatásosabbnak tartott megoldást a józanság elérésre a drogrehabilitációs otthonok adják. Azok a függők tudják a legjobban kiaknázni az otthonok nyújtotta lehetőségeket, akik mindenüket elveszítették, eljutottak a mélypontra, és ki tudnak hosszabb időre szakadni a környezetükből. A segítség lényege a terápiás közösségek erejében rejlik, hasonlóan mint az önsegítő csoportoknál, de itt 24 órában, kemény szabályok szerint strukturálisan felépített terápiás programról beszélhetünk. Ezen az oldalon az összes hazánkban fellelhető drogrehabilitációs otthon elérhetőségét meg lehet találni:www.madaszsz.hu

 


 


Kórházi kezelés – addiktológiai osztályok
Meggyőződésem, hogy a kórházak addiktológiai osztályait a valóban leszokni vágyok nagyon csekély százaléka veszi igénybe, mert sajnos a józanság elérése ilyen keretek között nem tud mindenki számára hatékonyan működni, de kivétel itt is van. A szigetvári kórház addiktológiai osztályán a Minnesota-modell nagyon jó segítséget nyújt az alkoholbetegek számára.

Ha valakiben megszületett az elhatározás és az akarat, akkor igazán sok lehetősége van, hogy képes legyen változtatni életén és a saját kezébe vegye a kontrollt és írányítást!

Gelsei Bernadett

Képek:
Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net
graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Forrás: harmonet.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr264074727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása