A detoxikáló program az a kényszer, amikor az ember belátja, hogy egyedül nem képes megbirkózni szenvedélybetegségével. Mik az előnyei és hátrányai, mit érdemes tudni róla?

 

A lehető legjobb megoldás a teljes kijózanodásra, ha a szenvedélybeteg a detoxikáló programot választja, amelynek keretein belül biztonságosan tisztítják meg szervezetét az alkoholtól vagy a drogoktól, megelőzik a fizikai elvonási tüneteket, és azt, hogy a szenvedélybetegség megölje, vagy beteggé tegye őt.

A pszichológiai függés megmarad, ám a fizikai tolerancia jelentősen csökken, így többé nem lesz biztonságos számára italhoz vagy droghoz nyúlni. A nyomon követés elengedhetetlen a hosszú távú gyógyuláshoz.

Mi a detoxikáló program előnye?

A legbiztonságosabb módja, hogy leszokjunk az alkoholról és a drogokról. Az orvosi ellenőrzés a nap 24 órájában biztosított. Ellenőrzött körülmények között kapunk szereket, és kontrollálni tudjuk a tüneteinket, amelytől kellemesebben érezzük magunkat. A folyamat viszonylag rövid, egy, vagy két héten belül eredményt érünk el. A detoxikáló tökéletes előkészítés a bennlakásos vagy a járóbeteg-kezelésre.

Vajon vannak hátrányai is?

Igen, ugyanis amennyiben valaki a detoxikáló program után esik vissza, nagyobb a halálos túladagolás vagy mérgezés esélye. A szenvedélybeteg megküzd a fizikai függőséggel, de a lelkivel nem. A megfizethető létesítmények nem nyújtanak luxus körülményeket, a luxuskörülmények viszont nem olcsók. A detoxikálás gyakran kellemetlen fizikailag és lelkileg is.

Miért kell detoxikálni?

A detoxikálás fizikai folyamat. Kitisztítja a szervezetből az alkoholt, illetve a drogot anélkül, hogy a beteg megtapasztalja a legkellemetlenebb, és veszélyes elvonási tüneteket. Nem túl biztonságos egyedül nekiállni a leszokásnak, ha már olyan súlyos a helyzet, hogy orvosi segítségre van szükség.

Az elvonási tünetek miatt beteggé válhatunk, és akár meg is halhatunk, ezért fontos, hogy szakemberek felügyelete alatt történjen a detoxikálás. Bizonyos szereket is használhatnak, hogy a leszokóban levő szenvedélybeteg jobban érezze magát.

Hogyan működik a folyamat?

A fizikai folyamat nem túl kellemes. A drogok például, olyan hatást gyakorolnak az emberre, hogy az elvonási tünetek éppen az ellenkezőjét váltják ki a kellemes, eufórikus érzésnek. Az ember érzi ugyanazt a vágyat, amit mindig, ha innia kell, vagy drogot akar használni, de nem teheti meg.

Mi a teendő, ha más mentális probléma is fennáll?

Ilyen esetben fontos utánanézni, hogy a mentális probléma (például depresszió) vajon nem a drog- illetőleg az alkoholhasználat eredménye-e. Ezt is értékelik a szakemberek a méregtelenítés befejezése után, ha az absztinencia már egy ideje fennáll.

Sok esetben a mentális tünetek, mint például a szorongás, depresszió, pszichotikus tünetek a szerhasználat következtében jelentkeznek. Szükség azonban akkor is van a lelki támogatásra, ha a fizikai függőséget legyőzte a páciens, egy támogató csoport tehát igen hasznos a méregtelenítés befejezése után.

Szükség van mentális egészségügyi kezelésre a detoxikálást követően?

Amennyiben a tüneteket a szerhasználat okozta, egy pszichiáter meglátogatása nem rossz ötlet. Egyéb gyógyszerekre nincs szükség, ha sikerült leállni a szerekről vagy az alkoholról. Ha viszont a mentális tünetek megmaradnak, vagy rosszabbodnak, miután a szenvedélybeteg absztinens lesz, szükség lesz terápiára, illetve olyan orvosságokra, melyek kifejezetten a mentális problémát célozzák meg.

A detoxikáló programra érdemes magunkkal vinni nem romlandó élelmiszert, és megbízni egy hozzánk közelálló személyt, hogy kétnaponta látogasson meg! Az illető bizonyosodjon meg arról, hogy jól vagyunk, és nem esünk vissza a szenvedélybetegségbe!

Magunkban dolgozzunk ki egy tervet arra nézve is, hogy hogyan fogunk bánni, viselkedni ezentúl azokkal az emberekkel, akikkel együtt alkoholizáltunk/drogoztunk! Legyenek tisztában azzal, hogy min estünk át, és lehetőleg kerüljük a társaságukat is!

Keressünk egy csoportot, akikkel a program után is tarthatjuk a kapcsolatot, vagy pszichiátert, orvost, akivel konzultálhatunk! Mindig tudjuk, hogyan érjük el a legközelebbi segítséget! Hívjuk telefonon ezeket az embereket, ha betegnek érezzük magunkat vagy ha egy karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy visszaessünk. Amennyiben ez a sajnálatos dolog megtörténik, és rosszul leszünk, azonnal hívjunk mentőt, mert az életünk múlhat rajta!

Forrás: napidoktor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr34067157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása