Debrecen – Európában az 510 millió lakosból 160 millió küzd mentális problémákkal, főként szorongásos zavarokkal. Az orvosok és már a szakápolók is nemcsak Magyarországról, hanem a szakterületről is elvándorolnak, ami lassan ellehetetleníti a szakma működését.


Súlyos beteg a magyar pszichiátria 
(A kép illusztráció)

 

Mindezt Kurinay Tamás leköszönő elnöke jegyezte meg a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón. – A lelki egészség megőrzésének, helyreállításának nincs stratégiája, nincs elfogadott országos programja, nincsenek ismereteik az országos ellátó intézet létrehozásáról, és akadozik a rezidens-utánpótlás – sorolta a problémákat, hozzátéve: gazdasági válság idején jelentősen növekszik a lelki problémákkal küszködők száma, ezzel együtt a gondozók feladata.

A válság miatt több a beteg

Molnár Károly, a társaság főtitkára szerint Magyarországon évről évre kiemelt fontosságú kérdés az öngyilkosságok megelőzésének, valamint a pszichiátriai ellátásnak a közösségi irányba terelése, és az, hogy a gyógyítás a lakóhely közelében legyen. Ez utóbbi kívánalomra a jelenlegi helyzetben nem sok esélyt lát Frecska Ede professzor, a debreceni pszichiátriai klinika igazgatója. A lakossághoz közeli járóbeteg-szakrendelésekre ugyanis nem jut szakorvos. Az ellátást a klinikákról kijáró orvosokkal tudnák megoldani, de akkor nem lenne, aki elvégezné a munkát a fekvőbeteg-intézetben. Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke szerint a jelenlegi, általa átmenetinek mondott intézményrendszer kevésbé életképes, a Magyarországon jellemző klasszikus fekvőbeteg-centrikusságot tükrözi.

Forrás: civishir.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr293907628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása