Nehezen kezdtük el a  2012-es évet, mert az sajnos sok, nem várt változást is hozott a Kék Pont életében.

 

Az elmúlt három évben (2009-2011) szakmai munkánk szilárd pénzügyi alapját képezték azok a szenvedélybetegek ellátására szóló  - három kerületben, kerületenként két féle - közösségi és alacsonyküszöbű szolgáltatásokat finanszírozó pályázati források , amelyek a szociális törvényben foglaltaknak megfelelő módon, biztonságot jelentettek a két fővárosi ambulancia és a hozzájuk kapcsolódó ártalomcsökkentő programjaink működtetésében.  Sajnos a korábban kért és megítélt hatféle központi forrásból  a következő 3 évre, azaz a 2012-2014 közötti időszakra szólóan egyet nem kaptunk meg - forráshiányra hivatkozva-  amely a kilencedik kerületi Dzsumbuj programunk és   a  kerületi utcai szociális munka megszűnését jelentette. A másik 5 normatív-típusú támogatás együttes összege pedig  évi 22 Millió Ft-tal csökkent az elmúlt három évben kapotthoz képest, amely számos veszteséget hozott életünkben:

10 munkatársunktól kellett elbúcsúznunk  (szociális munkások, szociális asszisztensek, pszichológusok, orvos), szervezetünk 
drasztikusan csökkenteni kényszerült  a várható működési és eszköz-kiadásait, illetve a management költségeket. Az egészségügyi intézményeinket érintő  OEP fix díj megszűnése az orvosi óradíjak csökkentését hozta magával. A szakmai stáb kényszerű  és drasztikus csökkentésével  együtt járó változások egyik eredménye az is, hogy ambulanciáinkon  új klienseket bizonytalan ideig nem tudunk fogadni, a nálunk jelentkezőket várólistán regisztráljuk. A napokban is zajlanak telephelyeink működtetési és nyitvatartási átszervezései, február elsejétől új formában várjuk klienseinket, melyről folyamatosan tájékozódhatnak majd a honlapunkon.

Míg a szakminisztérium által meghirdetett hazai kábítószerügyi pályázatainknak is elutasították egy részét, öröm az ürömben, hogy a nyertes pályázatokból idén is folytatni tudjuk a középiskolásokat megszólító népszerű prevenciós programunkat (Egészség Iskola), amelyet megújult formájában,  Egészség Ügynökségre kereszteltünk. Ugyancsak folytatódik a békásmegyeri ambulanciánkon  nagy hagyományokkal rendelkező hozzátartozói csoportunk, és bár a 2 éven át tartó, fővárosi támogatásból finanszírozott  Női Napok  címet kapott programsorozatunk decemberben befejeződött, idén  tavasszal újra el tudunk indítani egy 12 alkalmas  női csoportot a Gát utcai ambulancián.  Nyolcadik kerületi tűcsere programunk, bár csökkentett nyitvatartással, de továbbra is komplex szociális- egészségügyi szolgáltatásokkal,   tavasztól új helyiségben fogja fogadni az intravénás klienseket! Míg az elmúlt években az Ébredések Alapítvány együttműködésének köszönhetően, a  józsefvárosi Kálvária téren működött  a program, várhatóan márciustól, a Magdolna negyedbéli Magdolna-Lujza utca sarkán található önkormányzati helyiségbe költözünk, ahol a jelenleginél  differenciáltabban, a helyiség előnyösebb adottságait kihasználva fogunk tovább dolgozni. (konzultáció, tűcsere, szűrés, digitális felzárkóztató program, Csere Csak Csajoknak program, stb.) Idén januártól újrastartol a korábban is működött, majd szünetelni kényszerült City Art Műhely drogalternatíva programunk, lázadásművészeti klubunk (TÁMOP 5.2.5.), a korábbinál szinesebb programkínálattal és a békásmegyeri ambulanciánk szomszédságában,  az óbuda- békásmegyeri önkormányzat, konstruktív együttműködésének köszönhetően egy  most használatba vett, felújított helyiségben. A múlt évben sikeresen megszólítottunk két új célcsoportot, a szülőket és a cégeket, előbbit a Mérték Képzővel, utóbbit az Egészség Ügynökség munkahelyi egészségfejlesztő programmal. A Kék Pont 2012-ben  se fog megfeledkezni  a szülőkről, és szívesen civil partner a vállalati CSR programok tervezésében is. A  Magyar Telekom egyik civil stratégiai partnereként, idén is elérhető lesz a Kannabiszpont önsegítő oldalunk, amely a problémás marihuána használóknak kínál online és anonim megoldásokat. Nagy terveink vannak a  tavaly megújult Party Service szolgáltatásunk együttműködési lehetőségeinek fejlesztésén keresztül is, úgyis, mint a Club Health nemzetközi program hazai együttműködő partnere.

Bár tisztában vagyunk vele, hogy a 2012-es év nagyon nehéz évünk lesz, szervezetünk igyekszik megmaradni a hazai drogszcéna egyik legprogresszívebb szereplőjének.

Forrás: kekpont.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr753556065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása